23948sdkhjf

Trist rekord i detailhandlen trods genåbning

På trods af genåbningen i marts skylder butikkerne et nyt, højt milliardbeløb i husleje. Det viser en ny opgørelse fra EjendomDanmark.

- Jeg havde håbet, at vi på dette tidspunkt ville begynde at se faldende restancer, efter at gadebutikkerne måtte genåbne i marts. Forhåbentlig slår det snart igennem, og så skal vi have gang i en dialog om, hvordan der skabes gode rammer for erhvervslivet. For mange kommuner kunne det være oplagt at se nærmere på at sløjfe – eller i det mindste sænke – dækningsafgiften, siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.

Butikkernes restancer stiger i april med 600 mio. kr. til 2,8 mia. kr. Det er det næsthøjeste niveau siden marts 2020.

- Aldrig før er der blevet skyldt så meget i husleje. Selvom endnu en genåbning er ved at blive rullet ud, og det sandsynligvis vil hjælpe over de næste måneder, er udfordringerne ikke løst med et trylleslag, siger han og fortsætter:

- Det er uholdbart på langt sigt, at der måned efter måned er så mange, der har svært ved at betale deres leje, fordi corona har ændret vilkårene. Der bliver indgået mange aftaler lokalt mellem lejer og ejer, og det er jo samfundssind i sin reneste form.

Sammen med kontorsektoren og andre liberale erhverv skyldes der i alt 4,5 mia. kr. i restancer.

Hovedstaden tager kedelig førsteplads

Portalen Ejendomstorvet.dk, som ejes af landets ejendomsmæglere, holder øje med udviklingen i tomme butikslokaler. Nye tal derfra viser, at det fortsat er København, der tager de hårdeste stød fra krisen.

Københavns Kommune har ifølge de seneste tal fra Ejendomstorvet.dk over dobbelt så høj andel af udbudte butikslokaler som Aarhus – og den højeste andel i de 18 år, portalen har data for.

Til gengæld var der i Aarhus Kommune og de ti øvrige kommuner, der tilsammen udgør Østjylland, en my færre ledige lokaler i første kvartal 2021 sammenlignet med sidste år.

- I første kvartal 2020 var udbuddet af lokaler til butikker og spisesteder på 91.400 kvadratmeter i Østjylland – et år senere var det faldet med 2.000 kvadratmeter. Det er ingen stor ændring, men de færreste forventede vel, at vi skulle opleve færre tomme butikker. I Østjylland under ét stod 3,0 procent af butiksarealerne tomme i første kvartal 2021, det er lidt lavere end landsgennemsnittet på 3,2 procent. Selve Aarhus ligger endnu lavere med 2,9 procent ifølge vores database, siger adm. direktør Jakob Wegener fra Ejendomstorvet.dk.

Trine Freno Muurholm, erhvervsmægler hos Colliers International, forklarer det således:

- Aarhus har slet ikke på samme måde som København lidt under manglen på udenlandske turister, og så har Aarhus et stort opland som ”hovedstaden” i Østjylland. Vi oplever desuden, at udlejerne er blevet mere fleksible; det handler ikke nødvendigvis om lavere leje, men om at opfylde ønsker fra lejeren, fx om at få en ny markise eller få malet facaden.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11