Kultkæde med over 100 ansatte har ild i cigaren
Det begyndte i 1992 med en lille, ydmyg kælderforretning i Indre København. Siden er butikskæden Faraos Cigarer – opkaldt efter det fjerde album i tegneserien om Tintin – vokset og vokset og har nærmest opnået kultstatus inden for verdenen af tegneserier, brætspil og rollespil.
Det kulminerede sidste år med det bedste regnskab i selskabets historie. I 2020 løftede Faraos Cigarer sin indtjening fra 788.000 kr. til 3,9 mio. kr. En femdobling på bare et år.
- Vi har gjort en masse ting rigtigt. De senere år har vi brugt rigtig mange millioner kroner på at flytte, udvide og forbedre både vores fysiske butikker og vores onlineshop. Vi lytter til kunderne og forsøger at gøre det til en oplevelse at handle hos os, siger direktør Sivert Ibbo.
Begyndte i en ung alder
Faraos Cigarer har over 100 ansatte og fem butikker nærmest side om side i Indre København. Dertil kommer butikker i både Lyngby, Odense og Aarhus.
Historien om Faraos Cigarer startede med, at Sivert Ibbo og vennen Ole Winther overtog forretningen i februar 1992. Allerede i en ung alder var de begyndt at handle med brugte tegneserier, og de havde sans for det. Det blev hurtigt synligt.
Blot et år efter at de overtog forretningen udvidede duoen med endnu et lokale, som de satte i stand og indrettede til salg af rollespil. Siden måtte de åbne endnu en butik for at have nok plads.
Hver af kædens butikker har eget fokusområde og særpræg, hvad end det drejer sig om brætspil, tegneserier af både dansk og udenlandsk ophav eller rollespil. Butikskæden driver også sit eget forlag, som udgiver tegneserier.
Handlen rykkede online
Alt sammen i samspil med webshoppen, der har cirka 150.000 varer – og som nærmest blev en livsnerve under corona.
- Vi oplevede i vores butikker en voldsom salgsnedgang, som heldigvis blev modsvaret af stigende onlinesalg. Vi er en både-og-virksomhed. Hos os er der ingen modsætning mellem internet og fysiske butikker, siger Sivert Ibbo.
Hvor meget Faraos Cigarer omsætter for, er en forretningshemmelighed. Coronakrisen har medført en kraftig nedgang i salg af udstyr til live-rollespil samt udklædning. Til gengæld er salget af brætspil og især puslespil langt højere end normalt.
Hen over sommeren regner Faraos Cigarer med at åbne en ny butik i et strøglokale i København.
- For halvandet år siden troede jeg ikke, det var muligt. Vi har en gennemsnitsavance, som gør, at vi normalt ikke kan betale de huslejer, der er forbundet med en strøgplacering. Men corona har virkelig rykket ved forholdet mellem udbud og efterspørgsel, siger Sivert Ibbo, som også kigger på at flytte den ene af kædens to butikker i Aarhus til en bedre placering.
Nye coronavaner
Faraos Cigarer er ejet af direktør Sivert Ibbo og hans to medejere Christopher Ouzman og Jonas Cleeman. Ole Winther, der var med til at grundlægge butikken, blev siden købt ud.
Faraos Cigarer er ikke den eneste virksomhed, der under corona har haft succes med salg af bl.a. brætspil. For hvad skal man fordrive tiden med, når man hverken kan gå på café, i fitnesscenter eller rejse til udlandet?
Det spørgsmål har mange danskere skullet finde svaret på under coronakrisen, og for en dels vedkommende er valget faldet på netop brætspil.
Hos webbutikken Hyggeonkel, der er ejet af Mads Kristensen, er salget nærmest eksploderet under coronakrisen. Sidste år mere end ottedoblede virksomheden sit overskud fra 311.000 kr. til 2,6 mio. kr. Det suverænt bedste resultat nogensinde.