Så fik Coop-chefen sat sit drømmehold - og udjævnet ét problem
Den største udskiftning i nyere tid i dagligvarekoncernen Coop er nu endegyldigt effektueret.
Knap tre måneder efter at den nye topchef Kræn Østergaard Nielsen satte gang i en rokade med både markante comebacks og opsigtsvækkende afgange, er det øverste toplag i Coop-koncernen nu helt på plads.
Det skete mandag med ansættelsen af Charlotte Nilsson Norby som ny Irma-direktør - den første kvindelige direktør i Irmas 135 år lange historie.
Dermed har Kræn Østergaard Nielsen sat sit drømmehold, som han selv kalder det. Og holdet har ikke længere én ting til fælles.
Efter første del af rokaden i november stod Coop – med koncerndirektør Stina Glavinds afsked – tilbage uden en eneste kvinde i topledelsen. Det vækker opsigt, når man er en andelskoncern ejet af 1,8 mio. danskere.
Forelagt den skæve kønsfordeling erkendte Kræn Østergaard Nielsen, at der var et problem.
- Vi har et problem i hele dagligvarebranchen. Vi er simpelthen ikke dygtige nok til at sikre, at kvinder får lyst til at blive ledere. Det sætter sig i manglende diversitet – og det afspejler sig i den foreløbige ledelse, sagde Kræn Østergaard Nielsen til RetailNews.
Nu har Coop-bossen udlignet problemet en smule.
Udover Charlotte Nilsson Norby som ny Irma-direktør har Coop hentet Maria Beck-Tange som ny kædedirektør i Dagli’Brugsen samt ny HR-direktør Lotte Hjortlund Andersen. Sidstnævnte har som en af hovedopgaverne at sikre flere kvinder på alle niveauer i Coops ledelseshierarki.
Coop har selv et mål om 40 pct. kvinder i direktionen. Den målsætning skulle være indfriet i 2020, besluttede man tilbage i 2015. Sådan gik det ikke helt. Da koncerndirektør Stina Glavind fratrådte i november, svandt andelen af kvinder i Coops topledelse fra 20 pct. til 0 pct.
Vel og mærke i en stor virksomhed, som med egne ord vil være Danmarks mest kundeorienterede virksomhed – og hvis ledelse derfor i høj grad bør afspejle befolkningen.
Hos konkurrenten Salling Group er antallet af kvinder i det øverste ledelseslag de senere år vokset kraftigt med fire nye kvindelige direktører. Heriblandt HR-direktør Louise Gade og Fætter BR-chef Charlotte From.
I Dagrofa er både HR-direktør Laura Marie Larsen og kommunikationsdirektør Mariam Skovfoged en del af koncernledelsen.
Ja, man skal altid ansætte den bedst egnede kandidat, uanset køn. Det er skribentens holdning. Men dagligvarebranchen er i høj grad mandsdomineret, når vi panorerer hen over de øverste ledelseslag. Det er ikke imponerende.
Derfor har hele dagligvarebranchen en opgave i at gøre sine ledelsesjob mere attraktive - både for mænd og kvinder. Manglende diversitet er et sygdomstegn forbeholdt en anden tid.
Til Coops forsvar skal det siges, at man i dennes koncernledelse også finder marketingdirektør Pia Niemann, nonfood-direktør Pernille Hyldgaard, CSR-direktør Signe Frese, intern revisionschef Mie Stryg-Madsen og kommerciel chef Rikke Wolff.