Prisfald på butikslokaler spøger: Her skal man se sig for
En stor del af detailhandlen lider under coronakrisen og dens tvangsnedlukning. Det sætter også sine spor i EDC Erhverv Poul Erik Bechs årlige forventningsanalyse til prisudviklingen på ejendomsmarkedet.
Her skiller butikslokaler sig ud som det segment med de mest afdæmpede udsigter til prisudviklingen.
- Det hænger formentlig sammen med de strukturelle udfordringer, detailhandlen længe har haft med især nethandel. Og så er svarene nok præget af nedlukningen i foråret og de forskellige restriktioner, siger Joseph Alberti, Head of Research i EDC Erhverv Poul Erik Bech.
Solstrålehistorier
I den nye analyse, som er gennemført for sjette år i træk, er der svar fra over 1.200 virksomheder over hele landet. Kun 17 pct. af dem forudser højere priser på butikslokaler. Det er halvt så mange, som spår stigende priser på industrilokaler og boligejendomme.
42 pct. forventer ligefrem lavere priser på detailejendomme i 2021 – en markant højere andel end i andre segmenter.
Men måske har de adspurgte skelet for meget til nedlukningen i foråret 2020 og udfordringer med nethandel, mener Joseph Alberti. 2020 sluttede nemlig med nogle mere travle måneder, og detailhandlen kan også levere talrige solstrålehistorier.
Det bakkes op af Frank Heskjær, detailchef i EDC Erhverv Poul Bech.
- Vi hører, at detaillokaler har en historisk høj tomgang, og den steg da også en anelse i begyndelsen af 2020, men butiksledigheden er mindre end hidtil vurderet. Overordnet set har niveauet faktisk været nogenlunde det samme siden 2012. Tomgangen er meget beskeden i Aarhus og især i Aalborg. Den ligger lidt højere i København, men her er lejeniveauerne kommet meget højt op, og så mangler hovedstadens butikker og spisesteder jo en masse turister i øjeblikket, siger Frank Heskjær.
Investorer skal se sig for
Med den nyeste nedlukning af detailhandlen – undtaget dagligvarebutikker, apoteker og servicestationer – er der dog fortsat stor usikkerhed i markedet.
Kun 9 pct. af de adspurgte i analysen vil investere i detailejendomme. To ud af tre butikker, som bor til leje, overtager at købe deres lokaler – formentlig med en forventning om lavere priser.
Men investorerne skal se sig godt for.
- Store dele af detailhandlen er fortsat udfordret, og nogle steder er lejeniveauerne under pres. Over længere tid er der forsvundet mange små butikker i de mindre byer, og i øjeblikket er København ramt af et kraftigt dyk i turisme, konferencer og forretningsrejser, siger Joseph Alberti.
Han peger på, at 2020 samlet har været et hårdt år for mange butikker og spisesteder trods feriepenge, hjælpepakker og fremgangen i slutningen af året. Derfor har han svært at vurdere, om de senere års stærke tendens med fremgang for spisesteder, cafeer og kaffebarer – Food & Beverage – vil fortsætte.
Frank Heskjær vurderer, at lejen i mange butikslokaler kan være under pres bl.a. på grund af detailsektorens udfordringer med ikke mindst nethandel.
- Her virker det som om, at lejer og udlejer er indforstået på at tage en fornuftig dialog, og det, tror jeg, vil præge 2021. Udlejerne er i høj grad indstillede på, at de har interesse i at fastholde og hjælpe lejerne, siger Frank Heskjær.