23948sdkhjf

Humac-direktør i skarp kritik: Det virker helt forrykt

Debatten om hvad store danske supermarkeder må sælge fortsætter med ufortrøden kraft, og nu melder direktøren i butikskæden Humac, Michael Bech, sig på banen.

Han kalder det konkurrenceforvridende og forrykt, at for eksempel Føtex og Bilka må sælge tøj, bøger og elektronik, når resten af specialvarehandlen er tvangslukket.

- Der er nødt til at være ens vilkår for alle. Den forskelsbehandling, som vi ser lige nu, er dybt problematisk, siger Michael Bech til RetailNews.

Lukket nonfood-salg i nogle lande

Samtlige af Humac-kædens butikker er tvangslukket. Blandt andet i shoppingcentret Waves i Hundige, hvor Humac har en butik lige ved siden af Bilka.

Her kan Michael Bech stå foran sin egen butik og se, hvordan kunder kommer ud af Bilka med elektronikvarer i hånden.

- Det virker helt forrykt, siger han.

I nogle lande har man helt eller delvist lukket for salget af supermarkeders nonfood-varer. I Belgien fik super- og hypermarkeder i november besked på at lukke for salg af blandt andet tøj og elektronik frem til den 1. december.

Det samme gjorde sig gældende i Frankrig, og lignende tiltag har man set i Wales og Grækenland.

Minister afviser

En lang række butikskæder og erhvervsdrivende herhjemme kritiserer, at de store supermarkeder frit kan sælge løs af alle varer.

Fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen (S) siger til TV 2, at han forstår detailbranchens frustration. Men han afviser at afskærme supermarkederne med den begrundelse, at det vil presse folk sammen på et mindre areal.

- Det argument giver jeg absolut intet for, siger Michael Bech.

- Så må Bilka, Føtex og Kvickly gøre, som alle andre detailhandlere er pålagt at gøre: Sørge for at regulere kundestrømmen, så de ikke overskrider restriktionerne ift. antal kunder pr. kvm, siger han.

Salling Group, der driver Bilka og Føtex, har selv besluttet at lukke ned for salget af nonfood i tre Bilka-varehuse, hvor indretningen gjorde det muligt. Men skal smitten begrænses, er det bedst, at kunderne ikke presses sammen på for få kvadratmeter, lyder meldingen.

- Sikkerheden må og skal have førsteprioritet. Derfor er vores anbefaling, at der ikke sker yderligere nedlukning eller afspærring (i butikkerne, red.). Kunderne bør i stedet spredes ud over så mange butikker og kvadratmeter som muligt, sagde kommunikationschef i Salling Group, Kasper Reggelsen, i sidste uge til Politiken.

Onlinesalg ikke nok

Indtil videre er lukkeperioden for specialvarehandlen forlænget til den 7. februar. Humacs direktør tror ikke, at detailhandlen får lov til at åbne derefter.

Han fortæller, at Humac har kunnet opveje for en del af det tabte salg i butikkerne gennem sin webbutik. Men det er langt fra nok.

- Mange kunder vil se og røre varerne og have vejledning, inden de køber, siger Michael Bech.

Humac driver 23 butikker i Danmark og er ejet af russiske Inventive Retail Group, der er Europas største Apple-forhandler.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141