Sådan får 28-årig millionsalg i død dagligbrugs
Dagli'Brugsen i nordjyske Gedsted døde for to år siden. Men den er genopstået i vital stand.
Der er flere kunder i butikken end set længe. Selvfølgelig er der godt med varer på hylden - og ikke nok med at der er spændende planer; de bliver også ført ud i virkeligheden.
Den sidste fører en ekstra omsætning på to millioner kroner med sig hvert af de næste fire år.
Uddeleren bag de sidste års optur, den 28-årige Daniel Hougaard Nielsen, har vundet Viborg Kommunes udbud om at bringe mindre indkøb af fødevarer kommunens vestlige del. Det kommer til at give så meget ekstra liv på bundlinien, at der skal ansættes to-tre ekstra medarbejdere, når aftalen træder i kraft til april.
- Varerne skal pakkes her i Gedsted og bringes ud herfra. Og vi skal også have købt en kølebil, som også giver os nye muligheder med at bringe varer ud til vores lokale kunder, fortæller Daniel Hougaard Nielsen.
Markant brugs
Han var souschef i Balling & Omegns Brugsforening, der overtog kollegaen i Gedsted, en måned efter at den var lukket i konkurs.
Brugsen i Balling ved Skive er blandt de absolut driftige. Den leverer i forvejen til det meste af Skive Kommune. Også Viborg Kommune er man nu også en markant leverandør til. Blandt andet selve domkirkebyen.
Daniel Hovgaard Nielsen har den også leveret. Han er barnefødt i Balling, og selv om forældrene ikke havde noget særligt med brugsen at gøre, blev han som 14-årig så bidt af arbejdet der, at han har været Coop-mand siden.
Turen gik over brugsen i Skive og i Hobro med stadigt stigende ansvar, indtil han vendte hjem til Balling som souschef. Og så altså Dagli'Brugsen i Gedsted.
- Jeg er ikke noget bymenneske. I hvert fald ikke til store byer. Der bliver det let lidt upersonligt. Jeg kan lide det lokale, at man hilser og at kunderne ved, hvem man er. At man kan snakke om stort og småt. Jeg kan også godt lide at udfordre mig selv og butikken, fortæller Daniel Hovgaard Nielsen.
Hjælp fra corona
I dag bor han i Klejtrup med kone og sønnen Noah på to år, og er rigtig glad for hvad han oplever i Gedsted:
- Det er jo en fantastisk by, hvor der er god opbakning til brugsen. Man står sammen, og der mangler aldrig frivillige, når der skal laves noget ekstra, fortæller han.
Coronaen har heller ikke ramt butikken i midtbyen hårdt. Tværtimod.
- Jeg tror, flere af de lokale har opdaget os, nu de har måttet arbejde mere hjemme. Og at der måske ikke er nogen grund til at køre til Rema 1000 for at spare en krone på en pakke smør, lyder uddelerens oplevelse.
Omsætningen i 2020 bliver 700.000 kroner højere end det år, Brugsen gik konkurs, lyder hans bud.
Nye planer
Butikken har allerede været ude i mindre ombygninger et par gange, og der skal inden for en overskuelig fremtid også skiftes køle- og frysesystem.
En dyr omgang, men det er ved at være forældet, har Daniel Hovgaard Nielsen gjort op.
- I Balling har man et online-system, så man kan bestille mad over nettet, til udbringning eller afhentning. Sådan et skal vi også have. Men nu skal vi have styr på det andet først, siger uddeleren.