Urter til køerne giver sundere mælk
Når køerne spiser urter i stedet for græs og kløver, falder mængden af det sundhedsskadelige mættede fedt i mælken, mens mængden af det bedre umættede fedt i form af de vigtige omega 3-fedtsyrer stiger.
Temmelig meget, lader det til. For ny dansk forskning har vist, at mælk fra køer, der æder en blanding af otte forskellige naturligt forekommende urter, har et meget lavere indhold af det sundhedsskadelige mættede fedt, men et dobbelt så højt indhold af de vigtige omega 3-fedtsyrer. Meget tyder derfor på, at urter tilføjet til foderet kan give sundere mælk.
Et nyt dansk erhvervs ph.D.-projekt, i samarbejde mellem Aarhus Universitet - Institut for Husdyrvidenskab, AgroTech og med deltagelse af Thise Mejeri og tre økologiske mælkeproducenter, skal nu afdække, hvorfor denne ændring sker i koens avancerede fordøjelsessystem med dens fire maver. Det er ph.D.-studerende Majbritt Bonefeld Petersen fra AgroTech, der leder projektet.
For en del år siden fandt schweiziske forskere frem til, at køer, der havde været på sommergræs oppe i Alperne, havde et højere indhold af omega-3 i mælken. Det blev dengang tilskrevet, at der var andre plantearter i 2000 m højde, men den nye danske forskning viser, at det ikke er klimaet, men selve urternes indhold af fedtsyrer, som er det væsentligste. Det skal det nye, danske projekt afdække. De otte urter er: cikorie, vejbred, bibernelle, kællingetand, hvid stenkløver, kommen, lucerne og kørvel.
Og der er store sundhedsmæssige perspektiver i at gøre mælken mere rig på omega-3 på bekostning af de mættede fedtsyrer, og vel at mærke på en naturlig måde. Hver dansker indtager i gennemsnit 82 gram fedt om dagen, heraf er halvdelen mættet fedt fra mejeriprodukter, primært mælk og ost. Vi spiser i gennemsnit 15 kg ost og drikker 91 liter mælk om året.
Kilde: AgroTech