23948sdkhjf

Mens andre nethandlere drukner, har Amazon en iltflaske

Du kender måske Amazon bedst som onlinebutikken med det uendelige varekartotek, der i mange lande kan leveres hurtigt og gratis lige til døren.

Men hvad mange ikke ved er, at Amazon også driver verdens største internetbaserede it-tjeneste, hvis kunder tæller alverdens kendte selskaber.

Faktisk er Amazon Web Services (AWS), som selskabet hedder, den hurtigst voksende del af Amazons omsiggribende forretningsimperium. Samtidig er den et godt eksempel på, hvordan Amazon har råd til at finansiere sit bekostelige verdenstogt.

- Forestil dig andre nethandlere og online-markedspladser, som er hoppet i havnen og synker mod bunden presset af Amazons fri fragt og næste dags levering. Men Amazon har en iltflaske med, hvor der står AWS på. Amazon kan krydssubsidiere, mens andre drukner, siger Jan Damsgaard.

Han er professor i digitalisering på Copenhagen Business School og har i årevis nærstuderet fænomenet Amazon. Et fænomen, der rækker langt ud over den nethandelsplatform, som Amazon er kendt for.

Amazon blev stiftet i 1994 af Jeff Bezos, der kvittede sit velbetalte job for at sælge bøger online.

I dag er Amazon verdens største netbutik og det mest værdifulde selskab på kloden.

Udover sin nethandelsbutik producerer Amazon selv teknologi - bl.a. Alexa-højttaleren - og driver den største internetbaserede it-tjeneste på kloden, Amazon Web Services (AWS).

Amazon ejer også supermarkedskæden Whole Foods og har kundeklubben Amazon Prime, der er verdens største af sin slags.

Da Amazon fik en idé

På grænsen til Frederiksberg i det ikoniske Codanhus ligger den danske afdeling af AWS. Den åbnede i 2018 og har blandt andet Danske Bank, Ørsted, Joe & The Juice og Trustpilot som kunder.

Kort fortalt havde Amazon i sin tid brug for at opbygge et stabilt it-fundament for at kunne håndtere sit vokseværk og spidsbelastninger omkring blandt andet black friday og julehandlen. Overskudskapaciteten blev til Amazon Web Services, der leverer lagerplads og regnekraft.

Det fungerede så godt, at Amazon fik en idé: Hvorfor ikke sælge den samme service til andre?

- I dag ser man mange virksomheder skille sig af med servere. Der kommer AWS med sin lagerplads og datakraft ind i billedet. Det er en stor og meget velsmurt maskine, siger Jan Damsgaard.

Når man i gamle dage skulle transformere sin virksomhed, gik man fra A til B. Fra ét kendt punkt til et andet kendt punkt. I digitaliseringens tidsalder forlader man den sikre havn og ved ikke helt, hvor endepunktet er.

- Det er Amazon Web Services et godt eksempel på. Det var aldrig hensigten, at man skulle skabe en selvstændig forretning, der tjener milliarder af kroner. Man manglede bare et nyt it-system. Nu har man vendt den investering og udgift til en ny måde at tjene penge på, siger Jan Damsgaard.

En pengemaskine

Når Amazon indtager nye lande og investerer massivt i logistik, infrastruktur og nye tjenester – som for eksempel Amazon Prime Video – er det i høj grad med penge tjent på sin it-forretning.

Alene i årets andet kvartal omsatte AWS for 70 mia. kr. – svarende til 12 pct. af Amazons samlede omsætning. Driftsoverskuddet var på 21 mia. kr.

- Amazon har altså en stor, fast indtægt, som kan bruges til at subsidiere selskabets andre aktiviteter. Det er den måde, Amazon kan udvide så massivt på og have råd til for eksempel at tilbyde endagslevering og gratis fragt, siger Jan Damsgaard.

Amazon Web Services, der er verdens største udbyder af såkaldt cloud computing, har samlet sine datacentre i klynger rundt om i verden – også i Norden. Der bygges løbende nye.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078