Bestseller-leverandører fyrer fagligt aktive under coronakrisen
Tøjgiganten Bestseller har iværksat en uafhængig undersøgelse, efter at to underleverandører har brugt coronakrisen som anledning til at fyre mere end 300 fagforeningsmedlemmer blandt de ansatte, skriver Dagbladet Information.
Fyringsrunderne er på begge fabrikker sket med henvisning til COVID-19.
På den ene fabrik, Huabo Times i byen Pathein, blev 107 af fabrikkens 1.800 ansatte fyret med den begrundelse, at der skulle sikres social afstand på fabrikken.
Men fyringen fandt sted tre dage efter, at en ny fagforening var blevet registreret på fabrikken, og blot fire dage efter fyringsrunden blev de afskedigede medarbejdere erstattet med nye ansatte fra en anden tilknyttet fabrik i byen.
Fabrikken syr tøj af mærkerne Vero Moda og ONLY, der forhandles af den danske Bestseller-koncern, skriver Information.
Blandt de fyrede på Huabo Times-fabrikken var 26 fagforeningsmedlemmer og ledere af fagforeningen. Flere af de øvrige fyrede havde udtalt støtte til den nye fagforening.
På fabrikken Rui-Ning blev samtlige 298 fagforeningsmedlemmer og derudover 26 uorganiserede medarbejdere fyret i to fyringsrunder i starten af april. Fabrikken havde i alt 1.158 ansatte før fyringsrunden.
I et brev har fabrikkens ledelse forklaret, at fyringerne skete på grund af omsætningsnedgang under coronakrisen.
Seksten af de fyrede fagforeningsmedlemmer fra de to fabrikker har nu i et brev til Bestseller opfordret til, at den danske virksomhed lægger pres på fabrikkernes ledelser for at få genansat de fyrede.
I brevet betegner de seksten fagforeningsmedlemmer det som »samvittighedsløst« at bruge coronakrisen som påskud til at ødelægge fagforeningerne.
- De påstod, at opsigelserne ville gøre det nemmere for arbejderne at holde en sikker afstand til hinanden. Men blot 4 dage efter afskedigelsen, overførte ledelsen 200 arbejdstagere, som ikke var i fagforening, fra en af ??deres andre fabrikker som erstatning for fagforeningsarbejderne, skriver de fyrede fagforeningsmedlemmer i brevet om fyringen på Huabo Times-fabrikken ifølge Dagbladet Information.
- Ledelsen har retfærdiggjort deres handlinger på baggrund af coronavirussen og brugt de økonomiske følger som en undskyldning, men hvordan kan det medføre, at de kun fyrer fagforeningsmedlemmer, imens arbejdstagere, der ikke er i fagforeninger, kan fortsætte arbejdet?
Hos Bestseller forklarer kommunikationschef Morten Norlyk, at Bestseller har iværksat en undersøgelse af fyringssagen:
- Vi har iværksat en dybdegående uafhængig undersøgelse af sagen via en kvalificeret lokalt forankret organisation med speciale i arbejdstagerrettigheder. Baseret på udfaldet af denne undersøgelse vil vi tage de rette skridt. Dette kan indebære, at vi kræver, at leverandøren genansætter afskedigede medarbejdere. Samtidig vil vi fortsætte de bestræbelser, vi allerede er aktive omkring, som støtter op om at etablere stærke, lødige og stabile faglige strukturer i Myanmar, siger han.
- Vi har naturligvis et helt grundlæggende princip om at organiseringsfrihed er en ret som skal beskyttes. For at det kan blive virkelighed i lande som Myanmar kræver det at strukturerne kommer på plads, samt at arbejdsgivere såvel som fagforeninger accepterer de strukturer, siger Bestsellers kommunikationschef Morten Norlyk til Information.