23948sdkhjf

Ekspertgruppe skal udfase økonomiske hjælpepakker

Hvad skal der ske, når de såkaldte hjælpepakker udløber i løbet af de kommende uger?

Det skal en ekspertgruppe med tidligere overvismand Torben M. Andersen i spidsen give et bud på. Ekspertgruppen – der også består af professor Michael Svarer og professor Philipp Schröder – fremlægger sit bud søndag 24. maj, hvorefter regeringen indbyder Folketingets partier til drøftelser.

- De midlertidige hjælpepakker er en god investering i at holde hånden under danske arbejdspladser. Men i takt med, at samfundet åbnes, er der behov for at udfase de midlertidige hjælpepakker af hensyn til blandt andet at sikre, at de offentlige finanser forbliver sunde, og at dansk økonomi fortsat er omstillingsparat, skriver Finansministeriet i begrundelsen for at nedsætte ekspertgruppen.

Behov for ekspansiv finanspolitik
Torben M. Andersen, Philipp Schröder og Michael Svarer stod i vegyndelsen af maj bag rapporten ”Rapport fra den økonomiske ekspertgruppe vedrørende genåbning af Danmark”, som lå til grund for den videre genåbning af samfundet.

Trioen kommer ikke her ind på konkrete forslag til, hvad der skal afløses hjælpepakkerne. Men det er ikke mere end en uge siden, at Michael Svarer på Twitter gjorde sig til talsmand for, at ”der er et behov for ekspansiv finanspolitik” samt at ”råderummet er større end efter finanskrisen”.

Senest har Venstre foreslået, at momsen sættes ned, sådan som man gjorde det med succes under oliekrisen midt i 1970’erne, mens der også tidligere har været forslag fremme om, at de indefrosne feriemidler skal udbetales.

Ekspertgruppens arbejde sekretariatsbetjenes af Finansministeriet, Erhvervsministeriet og Skatteministeriet. Øvrige ministerier kan inddrages efter behov, skriver Finansministeriet.

Fakta: Ekspertgruppen er blevet bedt om input vedrørende

  • sammensætningen af hjælpepakkerne i Danmark sammenholdt med hjælpepakkerne i andre lande, herunder en vurdering af hjælpepakkernes incitamenter og effektivitet.
  • modeller for afvikling af hjælpepakkerne, der understøtter job, og at sunde virksomheder hurtigst muligt igen kan stå på egne ben.
  • mulige målrettede initiativer til fortsat at holde en hånd under specifikke brancher, der fortsat er midlertidigt påvirket af restriktioner mv., herunder i forhold til sæsonrelaterede aktiviteter.

Ekspertgruppens input skal baseres på et samfundsøkonomisk perspektiv, der bl.a. tager højde for effekten på de offentlige finanser på kort og langt sigt og den langsigtede effekt på dansk erhvervsliv, danske lønmodtagere og personer uden job.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109