23948sdkhjf

Ingen hjælp til genbrugsbutikker

Kirkens Korshær og Danmission efterlyser politisk handling.

Butikker og erhvervsdrivende, der som en følge af coronaepidemien er blevet pålagt at lukke, kan modtage helt op til 100 procent kompensation for faste udgifter.

Men hjælpepakkerne omfatter ikke landets mange genbrugsbutikker, som ikke er blevet påbudt at lukke.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Langt størstedelen af butikkerne er dog drevet af ældre i risikogruppen for corona-smitte, og derfor har de fleste organisationer valgt at lukke deres butikker helt af hensyn til de frivilliges ve og vel.

Det koster mange penge i husleje og tabte indtægter. Og nu lyder der et opråb fra Danmission, Danmarks største missionsorganisation: Politikerne må skride til handling, hvis ikke det skal udvikle sig til en katastrofe.

- Som organisation mister vi fem millioner kroner om måneden, og jeg kan simpelthen ikke forstå, at der ikke fra politisk hold er blevet gjort mere for os, siger generalsekretær Kristian Sloth.

- Vores genbrugsbutikker er lukningstruede. Vi kommer hurtigt tættere på, at vi må lukke dem ned, fordi vi simpelthen ikke kan betale udgifterne. Vi står med udlejere, som vil have deres husleje. Mange har været villige til at reducere eller udskyde. Men problemet er ikke forsvundet. Skulle butikkerne gå hen og lukke helt, har det katastrofale konsekvenser for hele organisationen og en masse afledte konsekvenser for vores arbejde, siger generalsekretæren.

Danmission driver 72 genbrugsbutikker fordelt ud over hele landet. De giver en samlet indtægt på 60 millioner kroner årligt, forklarer Kristian Sloth. Heraf er 26 millioner kroner overskud, som går direkte til Danmissions arbejde.

Da indtægterne nu er forsvundet, er genbrugsbutikkerne i stedet blevet til en udgift. Og da butikkerne er lukket frivilligt, er det kun muligt at få i omegnen af 25 procent af organisationens faste udgifter dækket, hvor man ville have modtaget op til 100 procent, hvis der var tale om frisører eller restauranter.

- Jeg synes, man burde anlægge den samme logik for os, der har genbrugsbutikker som for andre erhvervsdrivende. De mennesker, der driver vores butikker, er den allermest sårbare gruppe i forhold til corona. Og derfor skulle vi selvfølgelig lukke. Men hvorfor skal vi så ikke kompenseres på samme måde?, spørger Kristian Sloth.

Den samme frustration lyder fra Kirkens Korshær, der står for drift af en lang række sociale tilbud, herunder varmestuer og herberger.

Korshæren driver 240 genbrugsbutikker i hele landet, og det giver et minus på 12 millioner kroner om måneden at holde dem lukket.

- En varmestue i en mindre by koster omkring to-tre millioner om året at drive. Det gør selvsagt stor skade på vores sociale arbejde, at vi har lukket vores genbrugsbutikker, siger chef for Kirkens Korshær Helle Christiansen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11