23948sdkhjf

Børnefamilier ignorerer sikkerhed, når de handler online

Forbrugernes fokus på produktsikkerhed er lav, når de handler på nettet, viser ny undersøgelse.

Hver dag kommer der mere end 40.000 pakker med varer ind i Danmark, som forbrugere har købt uden for EU, bl.a. på onlinemarkedspladser.

Pakkerne indeholder tøj, legetøj, sko og plejeprodukter, men mest populært er elektronik, skriver erhvervsmediet DIBusiness.dk.

Det er især forbrugere i aldersgruppen 18-49 år med børn under 15 år, der er flittige brugere af de udenlandske e-markedspladser.

Men varerne lever sjældent op til EU’s krav om produktsikkerhed, og forbrugerne fokuserer mere på prisen og betalingsløsningen, viser en ny undersøgelse fra Dansk Industri (DI).

- Det skævvrider konkurrencen, fordi danske og europæiske virksomheder bruger tid og penge på at sikre, at deres produkter lever op til sikkerhedskravene. Imens står bagdøren åben på vid gab, og forbrugerne risikerer at købe produkter, som kan være direkte farlige at anvende, siger Sidsel Dyrholm Holst, som er branchedirektør for DI Handel.

Ny lovgivning på vej i Danmark
EU har dog allerede skærpet sin tilgang til e-markedspladserne. I foråret 2019 blev der vedtaget en forordning, så myndighederne fx kan foretage ’mystery shopping´- dvs. foregive at være en almindelig kunde for at kontrollere købsprocessen og varerne.

Det bliver også muligt at lukke ned for netbutikker, som ikke overholder reglerne.

På baggrund af den nye forordning har erhvervsminister Simon Kollerup varslet et nyt lovforslag, som kan åbne op for brugen af de nye muligheder i Danmark. I DI glæder man sig til at se forslaget.

- Med det nye lovforslag får myndighederne nogle værktøjer, så de bedre kan arbejde for at finde de brodne kar, så alle kan få gavn af den globale e-handel - men på en måde, hvor alle spiller efter de samme regler, siger Sidsel Dyrholm Holst.

Betaler for dem, der lusker udenom
Det vil også glæde virksomheden Solar, som sælger elektriske og elektroniske produkter. De er godt trætte af al den udenlandske elektronik, der ikke overholder reglerne.

- Vi betaler WEEE-afgifter på alle vores elektronikprodukter, som sikrer, at elektronikskrot i Danmark bliver behandlet miljømæssigt forsvarligt. Det gør vi gerne, men vi betaler også indirekte for al den uregistrerede elektronik, som kommer ind over grænsen via e-handel. Det er unfair konkurrence, for afgifterne overstiger nogen gange prisen på selve produktet, fortæller Carsten Antonisen, som er Senior Vice President i Solar, til DIBusiness.dk

Fakta om undersøgelsen
DI Handels undersøgelse af danske e-shopperes brug af online markedspladser viser, at:

  • Over halvdelen af danske e-shoppere har handlet på online markedspladser
  • Flittigst er de 18-49 årige med børn
  • E-shoppere, der handler på online markedspladser, handler generelt hyppigere online
  • 6 ud af 10 e-shoppere på online markedspladser forventer at købe igen
  • Elektronik og el-udstyr er den hyppigst købte produktkategori på online markedspladser.

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.011 medlemmer af Userneeds Danmarkspanel. Målgruppen er udvalgt efter en repræsentativ fordeling på køn, alder og region.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142