23948sdkhjf

Nyt værktøj kan hjælpe med at spotte web-svindlere

Ny analyse viser, at antallet af falske webbutikker slår rekord. TrygFonden og e-mærket har udviklet en metode til at undgå dem.

"Super cheap Nike shoes", mistænkeligt billige Ray Ban-solbriller og mærkevarer, som måske ikke var helt ægte alligevel.

Internettet flyder over med falske webbutikker, viser en ny undersøgelse fra nethandelsorganisationen e-mærket.

- Vores seneste undersøgelse har kortlagt 150.000 falske webshops. Og siden sidste år er antallet steget kraftigt, siger kommunikationschef Toke Mølgaard fra e-mærket.

Alene herhjemme får e-mærket hvert år 300-400 henvendelser fra danske forbrugere, som er blevet snydt af falske webshops.

Svindlen kan foregå på flere forskellige måder.

- Det kan være, at du bliver trukket et højere beløb, får tilsendt en anden vare eller får tappet dine private oplysninger, siger Toke Mølgaard.

Fælles for fupbutikkerne er dog, at de udgiver sig for at være noget andet end det, de er - og at de ofte sælger kopivarer.

Derfor har e-mærket meldt de tusindvis af falske butikker til Bagmandspolitiet, og samtidig lanceret et nyt, gratis forbrugerværktøj i samarbejde med Trygfonden.

Programmet hedder "Sikker Shopping" og er en såkaldt browserudvidelse, som lægger et filter oven på dine søgeresultater i Google.

- Så når du søger på et produkt, viser programmet, hvilke sider vi mistænker for at være falske webshops. Den viser også, hvilke webshops der har fået e-mærket, og som du derfor kan stole på, siger Toke Mølgaard.

Programmet kan hentes på e-mærkets hjemmeside eller i Chromes webshop.

Derudover gælder det om at bruge din sunde fornuft, når du handler på nettet.

Ifølge Forbruger Europa skal der ringe en advarselsklokke, hvis prisen er markant lavere end normalt – eller hvis hjemmesiden har mangelfulde kontaktoplysninger.

Toke Mølgaard peger på, at netop de mangelfulde kontaktoplysninger er en del af svindlernes overlevelsesstrategi.

- De falske butikker angiver typisk hverken adresse eller telefonnummer, og de åbner og lukker hele tiden deres side. På den måde er de sværere at få fat i for både forbrugere, politi og myndighederne, siger han.

Skæve priser er endnu en ting, du skal være opmærksom på, oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Priserne på de falske webshops er nemlig ofte automatisk oversat af robotter. Derfor kan prisen ende som mærkelige slagtilbud "til kun 157,72 kroner".

- Svindlerne går ikke kun efter danskere, men efter de store europæiske og globale markeder. Så de versionerer deres sider en masse gange, og her ender prisen ofte på et skævt beløb, siger Toke Mølgaard.

/ritzau fokus/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111