23948sdkhjf

Flere patienter går forgæves på apoteket efter medicin

Hvis 100 danskere i dag går på apoteket, vil 2 af dem ikke straks få den medicin, som den praktiserende læge har ordineret.

Det viser et nyligt ministersvar til Folketinget på baggrund af data fra Danmarks Apotekerforening.

Medicinen er ofte i restordre, det vil sige, at de danske grossister, der forsyner apotekerne, af mange forskellige årsager ikke kan få medicinalfirmaerne til at sende et konkret lægemiddel til Danmark.

Det skriver Politiken lørdag.

- Vi har de senere år oplevet et stigende antal tilfælde af, at medicin går i restordre, siger Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening, til Politiken.

I foråret advarede både grossister og apotekerne Lægemiddelstyrelsen om et stigende problem med restordrer. Siden har Lægemiddelstyrelsen holdt møder med aktørerne, og tirsdag i denne uge indkaldte styrelsen så til stormøde i slutningen af oktober.

Danmarks Apotekerforening, Lægeforeningen og Lægemiddelstyrelsen understreger samstemmende, at problemet med lægemidler i restordre – hvor firmaer ikke kan eller vil levere til det danske marked – vokser.

Lægemiddelstyrelsen påpeger også, at det ikke er et rent dansk problem, men globalt.

- Det er korrekt, at vi har set en stigning i antallet af forsyningssvigt i år, ikke kun i Danmark, men i hele Europa. Uden at forklejne patienters oplevelser, hvis ikke de kan få det præparat på apoteket, som de er kommet for at hente, så er Danmark faktisk et af de europæiske lande, der er mindst ramt af problemer med restordrer, siger Thomas Senderovitz, administrerende direktør i Lægemiddelstyrelsen, til Politiken.

Styrelsen understreger også, at der ikke er én samlet forklaring, men »en lang liste af forklaringer for hver eneste pakning i restordre, så det er ikke så ligetil at løse«.

Langt de fleste borgere, der ikke kan få det ønskede lægemiddel, de er kommet efter, kan ofte få enten en identisk kopi af det ønskede præparat blot i en anden størrelse pakning eller efter aftale med lægen en anden dosis, indtil medicinen igen er på markedet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.103