23948sdkhjf

Madspildssucces udvider med flere butikker

En rekord god sommer med mange kunder og et stort varesortiment får nu Folkekirkens Nødhjælp til at åbne flere Wefood-butikker rundt om i Danmark.

Hver dag smider vi i Danmark knap 2000 tons mad ud. Det gør både ondt på klimaet, på samvittighedskontoen og ikke mindst på pengepungen, og derfor går flere og flere til kamp mod madspild.

Det mærker Folkekirkens Nødhjælp, som har stor succes med butikskæden Wefood og derfor ønsker at åbne flere butikker, fortæller organisationen i en pressemeddelelse. 

- Vi kan se, at der er en forbrugerrevolution i gang, hvor danskerne bliver mere og mere bevidste om, hvilken forskel de selv kan gøre i deres hverdag. Vi har haft en rekord god sommer med rigtig mange kunder, og vi vil gerne udvide konceptet. Derfor planlægger vi at åbne endnu en butik i efteråret og forhåbentlig to butikker i 2020, siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen.

Redder mange tons mad fra skraldespanden
Folkekirkens Nødhjælp slog i 2016 dørene op til den første Wefood-butik, og i dag driver organisationen tre butikker i henholdsvis København og Aahus.

Wefood bekæmper madspild ved at sælge varer, som konventionelle supermarkeder ofte kasserer. Varer, som er forkert mærket, har brudt emballage eller har overskredet sidste holdbarhedsdato. Men også sæsonvarer og andre varer, der er gået ud af sæson eller blevet produceret i for store mængder. Butikkerne drives af frivillige, og overskuddet går til verdens fattigste.

- I 2018 indtjente butikkerne 1,2 millioner kroner, og der blev solgt 173,5 tons varer. Dermed er det ikke kun kunderne og vores gode frivillige, som er med til at minimere madspild og bekæmpe sult i verden. Det er også de mange virksomheder, landmænd og supermarkeder, som vælger at donere deres overskudsvarer til Wefood, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Vigtigt skridt i kampen mod madspild
En vigtig leverandør er Salling Group, der står bag Føtex, Bilka og Netto.

Salling Group donerer overskydende varer fra deres butikker til Wefood-butikkerne og er glade for, at Folkekirkens Nødhjælp ønsker at udvide med flere butikker.

- Madspild er en kæmpe klimasynder. Derfor har vi i Salling Group stor fokus på at nedbringe vores madspild. Vi har formået at nedbringe madspildsprocenten i Føtex, Netto og Bilka med 42.5 procent siden 2014, og vi arbejder målrettet på at gøre det endnu bedre. Men uanset hvor fokuseret vi arbejder, vil der altid være varer til overs i vores butikker, siger Annette Juhler Kjær, der er direktør for public affairs, kommunikation og CSR i Salling Group..

- Derfor er vi meget glade for, at vi gennem partnerskaber kan sikre, at mindst mulig mad bliver smidt ud, men i stedet får værdi fx i Wefood-butikker og hjemme i køkkenet. Derfor stort tillykke med den nye Wefood-butik, den er endnu et vigtigt skridt i kampen mod madspild, forklarer hun. 

Hvor de næste Wefood-butikker skal placeres er stadig uvist, men Folkekirkens Nødhjælp ønsker, at Wefood skal være landsdækkende og leder derfor efter lokaler flere steder i landet.

Ligesom de tre nuværende butikker skal åbningen af kommende Wefood-butikker finansernes ved hjælp af Wefood-aktier.

- Vi har brug for ny kapital, da vi ikke ønsker at bruge penge, som ellers skulle gå til verdens fattigste. En Wefood-aktie koster 100 kroner og giver dig et fysisk bevis på, at du støtter kampen mod madspild; at du er en del af en folkelig bevægelse, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109