Tobaksbranche vender tomlen ned til forslag: En krænkelse
Det er en krænkelse af tobaksvirksomhedernes varemærkerettigheder, hvis cigaretpakker skal være neutrale uden logoer.
Det mener Tine Marie Andersen, der er administrerende direktør for tobaksvirksomhedernes brancheorganisation, Tobaksproducenterne.
- Vi bliver krænket af, at staten vil gå ind og bestemme, hvordan indpakningen skal se ud på vores produkter. Jeg er sikker på, at hvis man sagde det samme til Carlsberg eller McDonald's, ville de også sige "hov, klap lige hesten".
- Det er yderst indgribende over for virksomhederne. Man krænker både vores varemærkerettigheder, men også vores kommercielle ytringsfrihed, så jeg er forundret over, at Venstre som et liberalt parti foreslår den slags ting, siger hun.
Venstre har indtil nu ikke været tilhænger af, at cigaretpakker skulle være neutrale i modsætning til de røde partier, herunder Socialdemokratiet.
- I regeringen går vi ikke ind for at overimplementere EU-regler, skrev daværende sundhedsminister Sophie Løhde (V) for eksempel i maj 2016 i en mail til Politiken.
Svaret kom på spørgsmålet om, hvorvidt regeringen ville indføre neutrale cigaretpakker. På det tidspunkt sad Venstre alene i regering.
Nu har partiet dog vendt skråen, og dermed er der bred opbakning i Folketinget til forslaget om, at cigaretpakkerne ikke må bære firmaernes logoer.
I januar kom det frem, at der for første gang i 20 år var sket en stigning i andelen af danskere, der ryger. Det viste den årlige undersøgelse af rygevaner, som blandt andet Sundhedsstyrelsen står bag.
Andelen af ryger, var i 2016 på 21,1 procent af befolkningen, men sidste år steg andelen til 23,1 procent.
Det svarer til en stigning på 9,5 procent på to år.
Blandt forskere er der bred enighed om, at prisstigninger på cigaretter er en af de mest effektive måder at afholde særligt unge fra at begynde at ryge.
Danske Regioner foreslog for nylig at fordoble prisen på en pakke cigaretter, så den kom op at koste omkring 80 kroner.
Men selv om tobaksindustrien ifølge Tine Marie Andersen ønsker at nedbringe antallet af unge rygere, så er en markant prisforøgelse ikke den rigtige vej at gå.
- Vi er ikke tilhængere af et markant prishop på cigaretter. Hvis man hæver prisen markant, så vil nogle stoppe med at ryge, nogle vil fortsætte, nogle vil handle over grænsen eller købe dem på det illegale marked.
- I Norge er 44 procent af tobaksmarkedet for eksempel uregistreret salg, siger hun.
I stedet bør man lovliggøre andre, mindre skadelige tobaksprodukter som for eksempel snus, som rygerne i stedet kan vælge, mener Tine Marie Andersen.
/ritzau/