Ulovligt netsalg af peberspray boomer
Ved årsskiftet sikrede en lovændring borgerne retten til at købe en peberspray og have den stående på natbordet eller liggende under hovedpuden.
Siden loven blev ændret har Toldstyrelsen og Københavns Politi haft mere travlt end normalt. De melder om en markant stigning i ulovlige pebersprays, der er købt på internettet.
Det er nemlig ikke alle pebersprays, der er lovlige at stille på natbordet. Det er kun pebersprays, der er købt i Danmark af en autoriseret forhandler.
Udenlandske sprays, som bliver konfiskeret, kan være farlige, vurderer politikommissær Morten Westerdahl, der er leder af Sektion for Ulovlig Import hos Københavns Politi.
- De pebersprays, man kan købe i udlandet, er ikke alle sammen beregnet til brug mod mennesker. De er svingende i kvalitet. Samtidig skal man kunne betjene den peberspray, man får i hånden. Der skal noget instruktion med, siger han.
Morten Westerdahl mener, at forbrugerne mangler kendskab til, hvad man må købe, og hvad man ikke må købe. Forvirringen og lovændringen har påvirket antallet af konfiskationer.
- Det er min helt klare fornemmelse, at der er en sammenhæng. Det har været meget oppe at vende, det er også noget, der har fæstnet sig i folks bevidsthed, siger han.
Ifølge Berlingske er der 70 våbenhandlere, der er godkendt til at sælge pebersprays.
Østjysk Våbenhandel er én af de godkendte. Salget siden 1. januar har overrasket Knud Nielsen, der er sikkerhedsansvarlig i Østjysk Våbenhandel.
- Vi sælger betydeligt flere pebersprays, end vi har regnet med, og vi har solgt til alle aldersgrupper og både mænd og kvinder, siger han.
Østjysk Våbenhandel har solgt omkring 400 pebersprays siden lovændringen, vurderer han.
Interessen for den kradsbørstige spray har "Hunters House" på Frederiksberg også oplevet.
Den daglige leder af våbenbutikken "Hunters House", Ole Høiberg, fortæller, at han sælger mange pebersprays hver dag, men vil ikke oplyse om det konkrete antal.
Begge er enige om, at lovændringen skaber forvirring hos kunderne.
- De fleste kunder har været i tvivl om lovgivningen, og det har vi også for dens sags skyld, siger Ole Høiberg.
Våbenforhandlere med tilladelsen har pligt til at vejlede kunderne. En flaske med den kraftige væske koster typisk omkring 100 kroner.
Det var regeringen med opbakning fra Dansk Folkeparti, der sent i 2018 vedtog loven. Uden for Christiansborgs mure var der dog bekymring omkring ændringen.
Lige fra Politiforbundet og Det Kriminalpræventive Råd til detailhandlen og Dansk Kvindesamfund har bekymringen lydt, at flere tilgængelige våben bare giver mere eller grovere vold.
Forbundsformanden i Politiforbundet, Claus Oxfeldt, frygter for udviklingen.
- Jeg er frygtelig ked af den udvikling. Jo mere peberspray, der kan være i det åbne rum, jo større risiko er der for, at volden kan eskalere i samfundet, siger han.
Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Men ministeriet henviser borgere til reglerne om peberspray på Rigspolitiets hjemmeside.
/ritzau/