23948sdkhjf

Trods opsving: Butikslokaler døjer med tårnhøj tomgang

Mens der er blevet længere mellem tomme kontorer og industrilokaler, så har en rekordhøj tomgang for butikslokaler bidt sig fast, ikke mindst i yderområderne.

Små 100 ledige Fætter BR- og Toys’R’Us-butikker og snart 15 lukkede Stof 2000-forretninger er kun seneste eksempler på, at danske handelsstrøg og byer døjer med tomme butikslokaler.

Trods flere års opsving har Danmark omkring tre gange så mange tomme butikslokaler som før finanskrisen, og tomgangen ligger på sjette år på et historisk højt niveau.

Det viser data fra Ejendomstorvet.dk, fortæller portalen i en pressemeddelelse.

- Det er næsten stik modsat udviklingen for øvrige erhvervslokaler: Tomgangen for lager- og produktionslokaler er tilbage på niveauet før krisen, og andelen af tomme kontorer er faldet markant siden toppunktet i 2012. For butikslokaler eksploderede tomgangen fra to procent til seks procent – og her er den blevet liggende gennem seks-syv år, opsving eller ej. Zoomer vi ind på tallene, faldt tomgangen en smule fra 2015-2017, men er nu steget fire kvartaler i træk og ligger på 6,3 procent, siger Mette B. Dehn, kommunikationsansvarlig i Ejendomstorvet.dk.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk.

På landsplan er knap 1.900 lokaler til detailhandel, cafedrift eller lignende udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk.

Tomgangen er ifølge de seneste kvartalstal fra Ejendomstorvet.dk lavest i Storkøbenhavn med cirka 4 procent og topper med 8,2 procent i Nordjylland og 9,2 procent i Sydjylland.

- Det er nogle af landets tyndest befolkede områder, og vi ser i øjeblikket, at de store kæder inden for udvalgsvarer har fokus på at være i København og andre af de største byer. Detailhandlen har gennem flere år været ramt af øget nethandel, og højkonjunkturen har nok holdt en del butikker oppe, men nu klinger den måske af. Jeg venter spændt på flere meldinger om julesalget; det svigtede som bekendt i Top Toy, og det er foruroligende, at Flying Tiger har meldt om svigtende salg i sine mange butikker, siger Frank Heskjær, chef for detailhandel i den landsdækkende mæglervirksomhed EDC Erhverv Poul Erik Bech, fra sit kontor i Aarhus.

Tilsvarende toner lyder fra detailhandelsekspert Per Nyborg, partner i Institut for Center-Planlægning:

- De senere år har vi set, at der stille og roligt er blevet flere færre butikker, både i store, mellemstore og mindre byer, og der er risiko for, at udviklingen fortsætter. Nogle lokaler er blevet genanvendt til andre formål, fx sundhedsklinikker samt cafeer og spisesteder. Men spørgsmålet er, om spisestederne efterhånden har nået et mætningspunkt. De tomme Fætter BR-butikker skal nok finde andre lejere, for det er generelt gode placeringer. Men det kommer til at tage noget tid, før de er absorberet af markedet, og det er voldsomt, når en kæde som Stof2000 lukker 15 ud sine 25 butikker, siger han. 

De fylder mere i gadebilledet
• Cafeer/spisesteder – vokset markant de senere år, måske ved at stagnere
• Sundheds-/velværeklinikker • Flagskibsbutikker – fungerer som udstillingsvinduer for store kæder
• Møbler/interiør
• Apoteker – lettere at åbne filialer med ny lov
• Kurérfirmaer
• Normal og andre nye koncepter

De fylder mindre i gadebilledet
• Udvalgsvarer – presset af nethandel, forsvinder overalt, især i mindre byer
• Kiosker/minikøbmænd – presset af lempet lukkelov
• Tankstationer – presset af lempet lukkelov, dyk i benzinforbrug og udsigt til el-biler
• Fotobutikker, pladeforretninger etc. – presset af teknologisk udvikling
• Posthuse – stort set alle er væk, erstattet af små postbutikker i supermarkeder etc.

Status quo i gadebilledet
• Banker – storbanker trimmer filialnet, nogle lokal-/regionalbanker åbner filialer
• Dagligvare – kæder som Lidl, Netto og Rema 1000 vokser, andre trimmer (fx Coop, Aldi)

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.086