23948sdkhjf

Salg af lægemidler til at kvitte smøgerne er røget i vejret

Rekordsalg af tyggegummi og lignende til rygestop vækker bekymring for en ny form for nikotinafhængighed.

Der sælges stadig flere lægemidler til rygere, som vil kvitte smøgerne. 

Foreløbige tal fra Apotekerforeningen for de første 11 måneder af 2018 viser ifølge Politiken, at der i år vil blive solgt flere produkter til nikotinafvænning end nogensinde før. 

Gennem de seneste fem år er mængden af tyggegummi, plastre, tabletter, inhalatorer og spray, der er blevet solgt fra apoteker og detailhandel, steget med over 20 procent.

Ifølge Apotekerforeningens formand, Anne Kahns, er det ikke ubetinget en god nyhed.

- Det er positivt, hvis det støt stigende salg af rygestopmedicin betyder, at flere lægger cigaretterne på hylden, siger hun til Politiken.

- Men vi står med et nyt problem, hvis rygning erstattes af en anden afhængighed. Nikotinerstatning bør kun bruges som midlertidig støtte og ikke som en slags narresut.

I 2018 vil salget nå op omkring 24,8 millioner døgndoser medicin, hvoraf tyggegummi tegner sig for omkring to tredjedele.

Herefter kommer plastre, tabletter, mundhulespray og inhalatorer, mens færre bruger de typer medicin mod afhængighed, som kan fås på recept, viser tallene.

Ifølge Apotekerforeningen skal man trappe ned på rygestopmedicinen på samme måde, som man trapper ned på cigaretter, så man undgår en ny afhængighed af nikotin.

Godt en femtedel af den voksne befolkning ryger, og rygning er den største enkeltstående dødsårsag blandt danskerne. Således er der årligt over 13.000 dødsfald, der er relateret til sygdomme, som er forårsaget af rygning.

En undersøgelse viste tidligere på året, at 54 procent af de adspurgte rygere, der havde forsøgt at kvitte røgen, ingen hjælp brugte i forbindelse med deres seneste rygestop.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.073