23948sdkhjf

Fødevarevirksomheder sætter turbo på emballagerevolutionen

Fremtidens løsninger bliver i høj grad med genanvendte eller nedbrydelige materialer
Danske fødevarevirksomheder arbejder i stigende grad mod bæredygtige alternativer og med emballager med nye egenskaber i udvikling af fremtidens emballager.

Det viser en ny undersøgelse fra Teknologisk Institut, som har spurgt ledere i danske fødevarevirksomheder om deres forventninger til fremtidens emballage.

Fremtidens emballage vil ifølge undersøgelsen bestå af genanvendte, bæredygtige eller bionedbrydelige materialer.

I undersøgelsen svarer 53 procent, at de allerede bruger genanvendelige materialer i deres emballager, og flertallet af de adspurgte forventer at øge mængden af genanvendte materialer. Yderligere 42 procent af fødevarevirksomheder, som i dag ikke anvender genanvendte materialer, forventer at øge brugen af dem i de nærmeste år.

- Vi oplever, at virksomhederne gerne vil designe nye emballager, som kan genanvendes. Emballagerne kan for eksempel være skabt af komponenter af den samme type plast - eller designes, så de enkelte emballagedele kan skilles ad med henblik på genbrug, siger Karina Kjeldgaard-Nielsen, faglig leder på Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut anslår i rapporten, at danske fødevarevirksomheder anvender mere end 500.000 tons emballage om året. Miljøstyrelsen har beregnet, at 30 procent af plastemballagen og 95 procent af papir- og papemballagen blev genanvendt i 2015.

Nye egenskaber
Kravene til fremtidens emballageløsninger trækker i mange forskellige retninger. Plast er blevet en del af den globale miljødagsorden, og forbrugerne foretrækker i stigende omfang løsninger, der ikke indebærer anvendelse af plast. Fødevareproducenterne stiller samtidig stigende krav til holdbarheden af fødevarer – uden at gå på kompromis med fødevaresikkerheden.

35 procent af fødevarevirksomhederne i undersøgelsen forventer, at deres emballage i de kommende fire-fem år får nye egenskaber som eksempelvis genanvendte eller bæredygtige materialer, mens 21 procent forventer, at deres emballage kan laves af bionedbrydelige materialer. Længere nede på fødevareproducenternes ønskeliste står egenskaber som øget bekvemmelighed (convenience), intelligente emballager og bakterienedbrydende emballager.

Ikke problemfrit
Det er ikke nødvendigvis problemfrit at efterkomme fødevarevirksomhedernes efterspørgsel efter emballage af genanvendt eller bionedbrydeligt materiale. Der er høje krav til materialer med kontakt til fødevarer, hvilket gør det vanskeligt at benytte genanvendt materiale i fødevareemballager. Der forskes allerede på området, og forskningen vil sandsynligvis kun intensiveres i fremtiden, vurderer den faglige leder.

- De høje krav til emballager, som har kontakt til fødevarer, betyder, at det i dag for eksempel ikke er muligt at skabe en fødevareemballage ud af 100 procent genanvendt plast. Vi har i flere af vores projekter fokus på at skabe mere genanvendelse af plast, blandt andet ved at skille lag af forskellige plasttyper ad eller oprense plast i renere fraktioner, siger Karina Kjeldgaard-Nielsen.

Presset mod bæredygtighed kommer dels fra forbrugerne via detailhandel og grossister, dels fra myndighedernes fokus på området. Udvikling af konkurrencedygtig, funktionel og nu også bæredygtig emballage kræver massive investeringer i nye produktionsprocesser og enhedsoperationer. Skal alle disse forventninger indfries, kræver det radikalt ændrede strategier for emballageinnovation, vurderer Karina Kjeldgaard-Nielsen.

Teknologisk Institut har i perioden 14. februar 2018 til 1. marts 2018 med hjælp fra Jysk Analyse interviewet 170 ledere i fødevarevirksomheder om deres forventninger til fremtidens emballager.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095