Få kritikere til 320 meter højt Bestseller-tårn: 'Bæredygtighed mangler'
I dag er der høringsfrist på Bestsellers store byggeprojekt Bestseller Tower & Village, og selvom projektet bliver højere end Eiffeltårnet, har kommunen kun modtaget seks kritiske høringssvar.
Det viser en aktindsigt DR P4 Midt & Vest har fået.
- Jeg er forundret over, hvor få bemærkninger vi har fået til planforslaget. Jeg havde forventet, at der var flere, der havde en holdning, de gerne ville give til kende, siger Karina Kisum Jensen, der er planchef i Ikast-Brande Kommune, og som sidder med høringsvarerne.
En af dem, der har sendt en indsigelse til Ikast-Brande Kommune, er Trine Kammer, der selv er arkitekt. Hun mener, at byggeriet sender et forkert signal i en tid, hvor CO2-udledning og klimaaftryk er på dagsordenen. Det kræver nemlig ekstra mængder cement og stål at bygge den type byggeri, og det går imod den trend, der er i arkitektbranchen med at bygge klimavenligt.
- Det er en helt forkert adfærd at vise i vores tid. Bestseller skal også levere klimaregnskab, og jeg synes ikke, de tager ansvaret på sig i den her retning, siger Trine Kammer og frygter, hvad der sker med byggeriet, hvis Bestseller enten får økonomiske problemer eller vælger at flytte.
- Hvem ved, hvordan Bestsellers organisation ser ud om 10-15 år. Vi har set med Vestas og Nokia, at det går op og ned, og så er der måske ikke brug for byggeriet på sigt. I den forbindelse har højhuse en meget rigid struktur, og man kan ikke så nemt bygge om eller få et fritidshjem ind på 15. etage, siger Trine Kammer til DR P4 Midt & Vest.
Danmarks Naturfredningsforening håber også på, at Bestseller vil tage mere ansvar for miljøbelastningen.
- Desværre er Bestseller Tower & Village ikke et eksempel, der viser omverdenen, at mega- byggeri og drift af mega-byggeri kan blive grønt, 100 procent CO2-neutral og klimatilpasset, skriver Jens Thomsen, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening Ikast-Brande i deres indsigelse.
Illustration af lokalplanforslag om Bestseller Village & Tower.
Et 320 meter højt tårn er aldrig tidligere set i Danmark, og blandt de løftede pegefingre er en indsigelse fra Forsvaret. De ønsker at få undersøgt, om det vil påvirke flysikkerheden og mulighederne for at overvåge det danske luftrum.
- Det er første gang, man har planer om at bygge så højt, og det er klart, at det giver en ekstraordinær situation for os, at vi skal ind og have kigget på, hvordan kan det her skygger eller blokerer for vores radarbillede, siger Martin Særmark Thomsen, der er kommunikationsmedarbejder ved Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.
Viser undersøgelsen, at bygningen vil påvirke forsvarets aktiviteter, og kan der ikke findes en løsning på dem, så har styrelsen faktisk vetoret.
- Det vil vi meget, meget nødigt. Men hvis der vitterlig ikke er nogen andre muligheder for, at vi kan sikre de interesser, vi nu engang er sat i verden for at varetage, så har vi muligheden for at nedlægge veto, siger Martin Særmark Thomsen og uddyber:
- Der findes andre steder i verden, hvor man har bygget i højden, så det er ikke umuligt at bygge i 320 meter, siger Martin Særmark Thomsen.
Ikast-Brande Kommune forventer ikke, at Forsvarets indsigelse hverken vil forsinke eller bremse byggeriet.
- Vi er i en tæt dialog med Forsvarsministeriet, og vi ser det som en formalitet. Der er en analyse, der skal laves, og når den ligger, forventer vi, den vil sige, at der ikke er en udfordring, og at vi kan godkende planerne endeligt, siger planchef Karina Kisum Jensen i Ikast-Brande Kommune til DR P4 Midt & Vest.
Hun forventer, at byrådet vil kunne tage endelig stilling til projektet i februar.
Bestseller ønsker ikke at forholde sig til kritikken før, de har modtaget høringssvarene fra kommunen.