23948sdkhjf

Vær opmærksom i supermarkedet og skær ned på palmeolie

Palmeolie har sneget sin ind i alt fra pizzatopping til kiks, og derfor kræver det et vågent øje at skære ned på olien, som medvirker til regnskovsfældning.

Frysepizza. Shampoo. Kiks.

Det er næsten umuligt helt at undgå palmeolie, når man køber ind. For det bliver puttet i alt fra frysepizza og pizzatopping til brød og kopnudler.

Derfor bliver man nødt til at nærlæse varedeklarationen, hvis man skal have en chance for at tage et informeret valg.

- Palmeolie findes især i industrimad, fortæller Ida Theilade, som er tropebiolog og seniorforsker ved Sektion for Global Udvikling på Københavns Universitet.

Her skal man altså være særligt opmærksom. Og hendes råd er at skære ned på færdigretter, kiks og andre madvarer, hvor palmeolie er et billigt fyldstof.

- Køb friske råvarer, og lav maden selv. Generelt ville jeg undgå palmeolie i madvarer, hvor det er muligt. Andre vegetabilske olier er sundere - eksempelvis rapsolie, solsikkeolie og vindruekerneolie.

Producenterne skriver dog ikke altid lige ud, at der er tale om palmeolie. Det kan også skjule sig under andre navne. Palmeolie, vegetabilsk olie, vegetabilsk fedt, palmekerneolie og palmefrugtolie er bare nogle af de betegnelser, man bør holde øje med.

Ifølge Palm Oil Investigations kan palmeolie faktisk gemme sig bag flere end 200 forskellige navne på ingredienslisten. Det kræver altså, at man som forbruger finder den store lup frem, når der skal læses varedeklarationer.

Og for miljøets skyld er der god grund til at være særligt opmærksom på ens forbrug af palmeolie. Arealerne, hvor der dyrkes palmeolie, vokser eksplosivt på Borneo, i Vestafrika og i Latinamerika. 

- Ofte er det regnskov, der brændes af for at give plads til plantagerne. Indfødte folk og det rige plante- og dyreliv fortrænges, fortæller tropebiolog Ida Theilade og uddyber:

- Regnskoven er i forvejen et af vores mest truede økosystemer og indfødte folk i hele verden er allerede marginaliserede og truede af industrielt landbrug, minedrift og kæmpe dæmningsbyggerier. Ofte afbrændes regnskoven, og enorme mængder CO2 udledes, hvilket vejer tungt på klimaregnskabet.

Klimakoordinator i miljøorganisationen Verdens Skove Gry Bossen fortæller, at selv om produktionen af palmeolie lægger et stort pres på regnskoven, kan det være svært at finde et alternativ.

- Vi vil faktisk ikke sige, at man skal undgå palmeolie 100 procent, fordi det er en meget effektiv olie og en meget effektiv afgrøde. Andre olier kræver mere plads at dyrke. Men skal man bruge produkter med palmeolie, så skal man gå efter certificeret palmeolie, siger Gry Bossen.

RSPO-certificering stiller en række krav til, at der blandt andet ikke må ryddes primære urørte skove eller områder, der indeholder betydelige koncentrationer af biodiversitet.

Hun tilføjer dog, at de certificeringsordninger, der findes på nuværende tidspunkt, ikke er gode eller ambitiøse nok i miljøorganisationens øjne.

- De er ikke skrappe nok i forhold til, hvornår man skal have stoppet afskovningen, og hvilke retningslinjer man skal følge for at tjekke op på, at de oprindelige og lokale folks rettigheder ikke er overtrådt, siger hun men tilføjer:

- Men det er langt bedre end ingen certificering.

Som konsekvens kan det altså være nødvendigt at skrue ned for forbruget.

- Tænk over, at kosmetik og shampoo tit har palmeolie i sig. Så man kunne nedsætte forbruget af shampoo, siger Gry Bossen.

Du kan kigge efter RSPO-certificering eller RSPO Next, der stiller højere krav, når du handler.

Fakta: Her skal du særligt holde øje med varedeklarationen

- Margarine.

- Chokolade.

- Kiks, kage og småkager.

- Kosmetik.

- Færdigretter.

- Pizzadej, pizzatopping og frysepizza.

- Shampoo.

- Kopnudler.

- Nøddecreme.

- Færdigpakket brød.

- Vegansk ost.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk, Verdens Skove.

/ritzau fokus/

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08