23948sdkhjf

Tillykke med de 18 år - du er fyret

Det bør forbydes at fyre folk på baggrund af alder, mener HK, der langer ud efter blandt andet Føtex og SuperBrugsen.

Så mange som hver tredje af de unge i job mister deres arbejde, når de fylder 18 år.

Det viser en ny undersøgelse fra Rockwool Fonden ifølge Ugebrevet A4.

Fagforbundet HK mener, at blandt andre supermarkedskæder som Føtex og SuperBrugsen i langt højere grad bør beholde unge, efter de er fyldt 18 år.

Derudover kræver HK en lovændring mod alders-diskrimination, men møder modstand i Folketinget.

-Vi er overraskede over, at beskæftigelsen dropper så meget som 33 procent i forbindelse med, at unge fylder 18 år, siger professor Claus Thustrup Kreiner til Ugebrevet A4.

Han er leder af Center for Economic Behaviour and Inequality ved Københavns Universitet, og er en af forskerne bag den nye undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Undersøgelsen viser, at andelen af unge med job er på cirka 53 procent for dem, der er 17 år og 11 måneder.

Ser man derimod på de unge, der er 18 år og 1 måned, så er kun 38 procent af dem i job.

Det svarer til et fald på cirka 33 procent af de unge, der er i job.

Formanden for HK, Kim Simonsen, mener, at den udbredte praksis med at tage afsked med unge, der fylder 18, er en ærgerlig måde at introducere unge til arbejdslivet på:

- At komme ud som ungarbejder og snuse til et fag, lære nye ting og omgås kolleger, er rigtig godt og kan føre til, at man vælger at blive i faget efterfølgende. Men at få en fyreseddel kan virke demotiverende. Det er ikke en pæn velkomst til arbejdsmarkedet, siger Kim Simonsen til Ugebrevet A4.

Ifølge HK er det i dag sådan for størstedelen af ungarbejderne i supermarkeder, at de får en fyreseddel, når de bliver 18.

- Hidtil har arbejdsgivernes forklaring været, at det var for dyrt for dem at beholde de unge, når de blev 18. Men for vores medlemmers vedkommende er det ikke arbejdsgivere, der mangler penge: Det er virksomheder som Coop og Salling Group (tidligere Dansk Supermarked, red.), der fremviser gode overskud, siger Kim Simonsen og fortsætter:

- Denne her undersøgelse giver afsæt for, at vi tager en fornyet samtale med supermarkedskæderne, siger Kim Simonsen.

Coop, der driver blandt andet Irma, SuperBrugsen og Fakta, medgiver, at det er af økonomiske hensyn, at koncernen har en praksis med at skille sig af med de unge ansatte, når de bliver 18.

Medmindre virksomheden kan finde et andet job til dem, oplyser Coops informationsdirektør Jens Juul Nielsen til Ugebrevet A4 og siger:

- Vi vil gerne beholde folk, hvis vi kan finde et arbejde til dem, som kræver et højere kvalifikationsniveau end de funktioner, som ungarbejderne udfylder, og det gør vi i vidt omfang. Men det er ikke realistisk for os at betale en højere løn, end vi gør nu, til de medarbejdere, der sidder i funktioner, som ikke kræver særlige kvalifikationer.

HK mener, at lovgivningen er ude af trit med tiden og udnyttes af arbejdsgiverne til at lukrere på billig arbejdskraft.

- Det bør forbydes at fyre folk på baggrund af alder. Tidligere havde man direktørkontrakter, hvor det stod, at de skulle stoppe, når de blev 60 eller 65, men det er afskaffet, fordi det var aldersdiskriminerende, selvom direktører bestemt heller ikke bliver billigere med årene. Det samme burde gælde for alle aldersklasser, siger Kim Simonsen.

Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen frygter, at en lovændring på området vil få negative konsekvenser.

- Man kan forestille sig, at der vil være opgaver, som ikke bliver løst, fordi virksomhederne vil frygte at skulle betale løn til ansatte over 18 for at varetage funktioner, som passer til 16-17-årige. Jeg tror, en eventuel ny lovgivning ville skabe barrierer for, at unge kan komme ind og blive en del af arbejdsmarkedet og give dem en erhvervserfaring, som er guld værd, siger Hans Andersen til Ugebrevet A4.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173