23948sdkhjf

Regeringen mister flertal for at kompensere nye bilejere

Ny opgørelsesmetode gør nye biler dyrere. Regeringen ville kompensere bilkøbere, men det afviser flertal nu.
Et flertal uden om regeringen er klar til at vride armen om på de tre regeringspartier.

Det handler om, at der er kommet en ny opgørelsesmetode fra EU, som gør, at bilers brændstofforbrug er mere retvisende.

Det vil spare staten for knap en halv milliard kroner, som bilejerne selv skal have op af lommen.

De penge vil regeringen føre tilbage til bilejerne. Men det er et flertal bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten imod.

- Vi har lagt op til, at langt størstedelen konverteres til bilejerne, men at nogle procent bliver lagt over til energiforliget, hvor vi kan bruge dem på at sænke elafgiften, siger skatteordfører Dennis Flydtkjær (DF).

Ordføreren medgiver, at det bliver dyrere at købe ny bil end med regeringens forslag, fordi nogle penge bruges til at sænke elafgiften.

Men så får borgerne pengene tilbage på den måde. Det vil komme elforbrugere til gode, men ikke nye bilejere.

Forud for mødet vil Socialdemokratiet dog helst bruge pengene på grøn omstilling og flere el- og hybridbiler på vejene, mens DF vil bruge pengene på at betale for sænkning af elafgiften.

En sænkning af elafgiften stammer fra regeringens forslag om en ny energiaftale.

Dennis Flydtkjær siger ligeud, at regeringen ikke har oplyst partierne tilstrækkeligt, da bilaftalen blev indgået i midten af september sidste år.

- EU-forordningen blev aftalt i juni sidste år, altså et par måneder før bilaftalen. Men vi fik ikke noget at vide. Forordningen trådte i kraft 1. september, 22 dage før vi lavede aftale.

- Det indgik ikke i forhandlingerne, vi havde dengang. Vi fik ikke at vide, at det ville give et merprovenu, for så havde det været helt oplagt at tage det med i samme omgang, siger Dennis Flydtkjær.

Spørgsmål: Kan du forstå, hvis regeringen føler sig snigløbet?

- Man havde ikke lavet en aftale med os inden. Det skulle man nok have gjort.

- Vi har sagt, at man ikke skulle se på bilafgifterne, for det giver en masse usikkerhed, og vi ville gerne have tryghed om markedet. Så kommer man med et stort lovforslag og ændrer kraftigt på det, siger Dennis Flydtkjær.

På et møde i Skatteudvalget onsdag blev partierne enige om at tage emnet op i forbindelse med de igangværende forhandlinger om et nyt energiforlig.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078