23948sdkhjf

Minister går ind i sag om socialøkonomisk café

Skånejobbere skal ikke finde sig i dårligt arbejdsmiljø. Troels Lund Poulsen (V) ønsker bedre tilsyn med socialøkonomiske virksomheder som Café Kaffegal
Ansatte med dårlige arme, der skulle skære frossen bacon.

Ansatte, der følte sig frosset ud og mobbet.

Ansatte, der klagede deres nød til Aarhus Kommune, der valgte at kigge den anden vej.

Sagen om den socialøkonomiske virksomhed Kaffegal, som Aarhus Kommune i flere år har placeret skånejobbere hos, har skabt stor bekymring hos beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Han ønsker at komme til bunds i, hvorfor der ikke var bedre tilsyn med de borgere, som Aarhus Kommune placerede i den socialøkonomiske café. Et sted, der tjente penge på cafédrift, og fik den gratis arbejdskraft mod at styrke borgerne.

- Der har været en række sager, hvor arbejdsmiljøet på Café Kaffegal har været kritiseret af borgere, der har arbejdet på Café Kaffegal efter aftale med Aarhus Kommune. Den kritik kan jeg som minister selvfølgelig ikke sidde overhørig, og derfor bad jeg i sidste måned om en redegørelse af Aarhus Kommune, skriver Troels Lund Poulsen til TV2 ØSTJYLLAND .

Han overvejer, om det ville kunne hindre lignende sager i fremtiden, hvis kommunerne pålægges et krav om øget tilsyn med de socialøkonomiske virksomheder som Kaffegal.

- Den redegørelse har jeg netop modtaget, og nu vil jeg naturligvis læse den grundigt igennem og se på, om der er behov for at ændre på noget i forhold til rammerne for socialøkonomiske virksomheder, eller de krav vi stiller til kommunens tilsyn med virksomhederne, siger Troels Lund Poulsen.

Aarhus Kommunes redegørelse til ministeren er ikke uden overraskelser.

Blandt andet er flere nye notater fra forvaltningens arbejde omkring Café Kaffegal dukket op til overfladen.

Materiale, der af uvisse årsager ikke tidligere er blevet frigivet til offentligheden trods aktindsigter fra både TV2 ØSTJYLLAND og andre med interesse i sagen.

Notaterne åbenbarer blandt andet, at det var daværende social- og beskæftigelsesrådmand Thomas Medom (SF), der i sidste ende traf beslutning om at genoptage samarbejdet med Café Kaffegal, da forvaltningen tilbage i 2016 midlertidigt stoppede med at sende nye skånejobbere til cafeen, mens de kiggede nærmere på flere klagesager.

De hidtil ikke udleverede papirer viser, at både forvaltningen ledelse og den daværende rådmand Thomas Medom (SF) tilbage i 2016 var fuldt ud klar over, at der var problemer på Café Kaffegal.

I en mail giver ledelsen i forvaltningen endda udtryk for, at lederen af Café Kaffegal både taler usandt og optræder manipulerende.

Alligevel munder korrespondancen ud i, at der fremlægges et forslag til rådmanden om at genoptage samarbejdet. Det sker med et argument om, at Kaffegals ledelse har sat gang i processer for at rette problemerne op.

Kommunalforsker Roger Buch kalder det usædvanligt, at man har følt behov for politisk rygdækning og grønt lys fra en rådmand i en sag, der handler om noget langt nede i forvaltningens daglige arbejde med skånejobbere.

Men den meget profilerede, socialøkonomiske café har tilsyneladende været så varm en kartoffel, at rådmanden skulle inddrages. Roger Buch mener, at embedsmændene sandsynligvis ikke har ønsket at stå alene med ansvaret.

”Enig i at vi skal genoptage” lyder den korte besked fra rådmand Thomas Medom (SF) tilbage i 2016 - og dermed fortsatte forvaltningen med at sende flere skånejobbere ned til virksomheden.

TV2 ØSTJYLLAND bad i går, tirsdag, forvaltningen for Sociale forhold og beskæftigelse forklare, hvorfor forvaltningen har udeladt disse papirer i aktindsigterne. Et svar forventes at komme i dag.

Inden for kort tid vil der komme et udspil fra regeringen om nye regler for socialøkonomiske virksomheder. Blandt andet udløber den lov, der er forudsætningen for, at Café Kaffegal kunne få de mange sårbare.

Sagen om Café Kaffegal skal dog, ifølge minister Troels Lund Poulsen, ikke få lov til at ødelægge det for andre virksomheder, der ikke har samme problemer.

”For mig er det vigtigt, at et broddent kar ikke ødelægger det for de mange socialøkonomiske virksomheder, som hver dag gør en stor indsats for mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. Det er også derfor, at jeg ønsker at komme til bunds i sagen” skriver Troels Lund Poulsen til TV2 ØSTJYLLAND.

I dag er sagen om Kaffegal på bordet i Aarhus Kommunes Social- og Beskæftigelsesudvalg, men i dag er det rådmand Kristian Würtz, der sidder for bordenden. Han skal blandt andet beslutte, om der skal igangsættes en undersøgelse af, hvorfor forvaltningen i årevis sad klagesagerne overhørig.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109