FødevareBanken fylder 10 år i dag
Har uddelt cirka 10 millioner måltider af overskudsmad
Efter at have været en lille forening koncentreret omkring København har FødevareBanken nu også afdelinger i Kolding og Aarhus. De tre arfdelinger fordeler tilsammen cirka tre tons overskudsmad til socialt udsatte hver eneste dag året rundt i størstedelen af Danmark.
Fødevarestyrelsen har vurderet, at engrosleddet, primærproduktionen og industrien samlet står for 238.000 tons madspild om året, så der er nok at tage af de næste år.
- Når vi er glade for, at vi vokser, er det jo ikke, fordi det er et mål i sig selv. Men vi ved, at madspildet findes i industrien og hos grossister og vi ved, at behovet for god og rigelig mad er der for de mest sårbare medborgere. Og vi er dem, der systematisk og fødevaresikkert sætter de to parter sammen, siger Karen-Inger Thorsen, direktør i FødevareBanken.
- Vi arbejder hver eneste dag på, at flere fødevarevirksomheder bliver opmærksomme på vores eksistens og erfarer, at der findes et godt, fødevaresikkert alternativ til at smide maden ud, så vi forventer ikke at blive arbejdsløse de næste mange år, desværre ,tilføjer hun.
Maden doneres af store, danske fødevarevirksomheder og grossister. Det er aldrig mad, der er for gammel, men mad, der af den ene eller anden grund alligevel ikke kan sælges. Det kan være grundet fejl på etiketten, bulet emballage, kort holdbarhed, pletter på frugten, overproduktion eller andre årsager.