Forbrugerråd kritiserer Apple for dankortdiskrimination
Betalingsløsningen Apple Pay fungerer ikke med dankort, hvilket betyder højere gebyrer.
Det skyldes, at tjenesten ikke tillader brugerne at bruge dankortdelen af deres Visa-dankort til at betale med.
Visa-delen aktiveres automatisk, hvilket betyder, at tjenesten vælger den dyreste betalingsløsning af de to muligheder.
- Hvis Apple Pay opnår stor udbredelse i Danmark, og betalinger derfor i stor stil rykker fra dankortdelen til Visa-delen af Visa-dankortet, kan det medføre en årlig ekstraregning til detailhandlen på over hundrede millioner kroner om året.
- Det er skidt for forbrugerne, da vi forventer, at de fleste penge vil blive hentet ved at skrue op for varepriserne, siger Anja Philip.
Ifølge Tænk er det op til 10 gange så dyrt at tage imod en Visa-betaling som en dankortbetaling.
Forbrugerrådet Tænk har også anmeldt Apple for at låse den såkaldte NFC-chip i Iphone-telefonerne til Apples egne betalingsapplikationer.
Det betyder, at brugeren af telefonen ikke kan bruge chippen til konkurrerende betalingstjenester som for eksempel MobilePay, som tvinges til at benytte den mere ustabile Bluetooth i stedet.
Og da Bluetooth ikke er lige så udbredt i betalingsterminalerne som NFC, vil man nogle gange blive tvunget til at bruge Apple Pay frem for MobilePay eller det elektroniske dankort.
Hos konkurrenten Samsung har man valgt at låse NFC-chippen op på sine telefoner, så alle betalingstjenester kan benytte den.
Jyske Bank og Nordea er indtil videre de eneste banker, der har tilsluttet sig Apple Pay.
Begge steder er meldingen, at et femcifret antal kunder er tilmeldt ordningen.
Nordea har tidligere meldt ud, at det er den digitale løsning, hvor antallet af tilmeldte brugere blandt bankens kunder er vokset hurtigst.
/ritzau/