23948sdkhjf

EU-Parlament: Æggeskandale viser fejl i varslingssystem

Medlemslande skal orientere med det samme, siger parlamentariker Christel Schaldemose (S) om æggeskandale.
Der gik for lang tid, før EU-medlemslandene blev informeret om æg med ulovligt insektmiddel, der strømmede fra Belgien og Holland rundt i unionen.

Synspunktet synes at give ekko i debatsalen i Strasbourg, hvor EU-parlamentarikere tirsdag diskuterer den verserende æggeskandale.

Sagen viser, at EU's varslingssystem ikke virker godt nok, påpeger den danske socialdemokratiske parlamentariker Christel Schaldemose (S), der er medlem af udvalget for det indre marked og forbrugerbeskyttelse.

- Vi bliver nødt til at forpligte vores medlemslande på at orientere hinanden med det samme.

- I dag er det hovedsageligt virksomhederne, der kontrollerer sig selv. Det er ikke godt nok. Forbrugerne har krav på at vide, at vi beskytter deres fødevarer. Sådan er det desværre ikke i dag, siger hun.

Det fremgår af debatten, at de lande, hvor æggene stammer fra, angiveligt var opmærksomme på problemet, måneder før de andre medlemslande blev orienteret.

Der bør være mere gennemsigtighed i de informationssystemer, der er i landene og i unionen, mener belgiske Ivo Belet, der repræsenterer unionens store kristendemokratiske gruppe.

- De nationale varslingssystemer skal kobles direkte op på det europæiske. Det skal ske på en gang.

- Medlemslandene har forskellige tidspunkter, de oplyser borgerne på. Det kunne vi også arbejde på at forbedre, siger han.

Ifølge nyhedsbureauet AFP er 45 lande på verdensplan påvirket. De inficerede æg kom til Danmark i august.

EU-Kommisionen blev opmærksom på problemet 20. juni, fortæller kommissæren for sundhed og fødevaresikkerhed, Vytenis Andriukaitis.

- Vi skal se på, hvordan systemet fungerer, og hvordan det anvendes. Det fungerede fint, da informationerne var blevet lagt ind.

- Vi vil gerne forbedre systemet og koordineringen. Det kan kun fungere, hvis vi anvender det korrekt, siger han.

Æggene menes at være inficeret med giftstoffet fipronil. Det er et insektmiddel mod lus og lopper. EU-regler forbyder brug af stoffet på dyr, der skal ende på middagsbordet.

Det kan nemlig være skadeligt for mennesker, hvis det indtages i store mængder.

Ministre for de forskellige lande skal i oktober drøfte situationen.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.355