23948sdkhjf

Der er ikke regler for indholdet i økologisk creme

På kosmetik og hudpleje findes der ikke noget rødt Ø-mærke, man kan gå efter, hvis man gerne vil købe økologisk.
Trods det at der ikke findes noget egentligt Ø-mærke til kosmetik, bryster mange produkter sig alligevel af at være økologiske, så hvad dækker den betegnelse egentlig over?

- Der er ikke nogen lovgivning vedrørende økologisk kosmetik. Det skal leve op til kosmetikreglerne, som alt andet kosmetik også skal, fortæller Stine Müller, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Der er altså ikke en officiel instans, der udøver kontrol med, om cremer og kosmetik er økologisk, og derfor er der heller ikke nogen officielle økologiregler at leve op til.

Forbrugerombudsmanden har dog givet nogle vejledende retningslinjer for, hvad der skal til for, at man kan kalde et plejeprodukt økologisk uden at vildlede.

- Forbrugerombudsmandens vejledning siger, at - når vand er undtaget - skal 95 procent af ingredienserne være økologiske, for at hele produktet kan kalde sig økologisk. Men det er ikke lovgivning, det er vejledende, forklarer Stine Müller.

Der findes dog en række private mærkningsordninger, der stiller krav til økologi, som man kan bruge til at navigere i junglen af cremer og kosmetik.

Det er blandt andet Ecocert, Cosmebio og Soil Association.

Nogle produkter har også mærket USDA Organic, som betyder, at det er certificeret af de amerikanske myndigheder.

- Når et produkt markedsføres som økologisk, skal man være opmærksom på, hvad det er, der er økologisk. Tjek, hvori det økologiske består. Enten i form af en mærkningsordning, eller at man selv tjekker, hvor mange af ingredienserne der rent faktisk er økologiske, siger Stine Müller.

Mange af de produkter, der markedsføres som økologiske, har et stjernesystem. Det betyder, at når man læser varedeklarationen, så er de økologiske ingredienser markeret med en stjerne.

- Men du kan også finde produkter, der reklamerer med eksempelvis økologisk aloe vera. Og så er det kun aloe veraen, der skal være økologisk. Det kan godt være forvirrende, siger Stine Müller fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Det er helt op til den enkelte, om man vil gå efter en økologisk creme eller ej.

Men der kan være nogle fordele ved at vælge produkter med de private certificeringer, fordi de også udelukker en række syntetiske stoffer og konserveringsmidler.

- Mange af produkterne med økologiske certificeringer indeholder ikke stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller nogle af de mere allergifremkaldende konserveringsmidler. Så du undgår en række stoffer ved at vælge de produkter, der er certificerede, fortæller Stine Müller.

Men billedet er ikke så sort-hvidt, at man derved er på den sikre side. De økologiske produkter indeholder nemlig typisk planteekstrakter og æteriske olier, som også kan give allergi.

- Det vil sige, at der er en lang række stoffer, man undgår ved at vælge produkterne med en certificering - det kan man ikke vide med produkterne uden certificering - men man kan sagtens få et produkt, der indeholder parfumestoffer og andre planteekstrakter, som kan give allergi, forklarer Stine Müller.

- Hvis man vil være sikker, kan man vælge et produkt, der kombinerer en økologicertificering med et miljømærke eller den blå krans, råder hun.

Man kan også skanne det økologiske produkt med Forbrugerrådet Tænks app Kemiluppen, der giver information om indholdsstofferne.

Fakta: Vil du købe økologisk hudpleje eller kosmetik, så gå efter private mærkningsordninger

- Ecocert.
- Cosmebio.
- Soil Association.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk Kemi.
/ritzau/FOKUS
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172