23948sdkhjf

Danske fødevarer rykker længere ud i verden

Eksporten fra danske fødevareproducenter er blevet mere global. Afsætningen i Europa har stået stille, mens salget til Asien er steget med 58 pct.
Eksporten af danske fødevarer rykker længere væk, skriver Finans.

Flere og flere virksomheder søger mod fjerne markeder, hvor der er økonomisk vækst. Nærmarkederne er dog fortsat de vigtigste aftagerlande, men især landene i Asien rykker frem som vigtige markeder. I fremtiden kan Afrika blive vigtig for den danske eksport af fødevarer.

- Eksporten bliver mere global. Usikkerhed og lavvækst i en række vestlige lande betyder, at virksomheder i fødevaresektoren i stigende grad har orienteret sig mod andre geografiske markeder for at få vækst i afsætningen, siger Leif Nielsen, branchedirektør i DI Fødevarer.

Ifølge organisationen er værdien af den danske eksport fra fødevareklyngen på 152 mia. kr.

I 2008 gik næsten tre fjerdedele af eksporten til landene i Europa, men otte år senere er der sket en væsentlig forskydning. I 2016 er Europas andel faldet til to tredjedele, mens Asien tegner sig for 20 pct. af eksporten. Eksporten til europæiske markeder er ganske enkelt stagneret, mens den til andre dele af verden er vokset med 58 pct. siden 2008.

- Danske fødevarevirksomheder har været rigtigt gode til at komme ud på svært tilgængelige markeder. Det giver en forøget risiko, men det har været nødvendigt for at skabe vækst, siger Leif Nielsen til Finans.

En af højdespringerne som eksportmarked er Kina, som nu er det fjerdestørste marked for danske fødevarer. I 2008 var landet ikke med i top 10.

- I de fleste lande foretrækker forbrugerne de lokale produkter. I Kina er det omvendt, for kineserne har mere tillid til udenlandske varer, siger Leif Nielsen.

Han forudser, at der i de kommende år vil ske en markant stigning i afsætningen til Afrika.

Fødevaregiganten Arla fastsatte allerede for fem år siden et mål om, at eksporten til lande uden for EU skulle øges til 10 mia. kr., og det mål er nået.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094