23948sdkhjf

Ny kampagne vil nå forældre der tvivler på hpv-vaccine

I en ny kampagne vil Sundhedsstyrelsen overbevise forældre om at give deres døtre hpv-vaccine.
Ved du nok om hpv-vaccination og forebyggelse af livmoderhalskræft?

Det spørgsmål stiller Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen i en netop lanceret kampagne.

Den skal informere borgere og sundhedsprofessionelle om hpv-vaccination og forebyggelse af livmoderhalskræft.

Aktørerne vil have fat i de forældre og piger, der er usikre på, hvad der er op og ned i debatten om livmoderhalskræft og hpv-vaccination.

Det står på hjemmesiden stophpv.dk, som er lanceret i forbindelse med kampagnen.

Virusset hpv kan udvikle sig til livmoderhalskræft. En vaccine kan beskytte mod nogle typer af hpv, og derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen, at unge piger bliver vaccineret.

- Vores ambition er, at vi igen kommer op på, at mindst 90 procent siger ja til tilbuddet om hpv-vaccination til 12-årige piger i børnevaccinationsprogrammet, udtaler Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Kun 50 procent af alle piger født i år 2003 har indtil nu fået minimum ét stik, og kun 17 procent er færdigvaccinerede.

Gennem de seneste år har der i medierne været stort fokus på, at nogle piger og kvinder oplever symptomer, som ikke umiddelbart kan forklares. Nogle mistænker hpv-vaccination som årsag til symptomerne.

Det kan ifølge Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse være en af årsagerne til, at tilslutningen til vaccinen er styrtdykket.

Det har også betydet, at der er forældre, som tvivler på vaccinens sikkerhed.

98 procent af de forældre, som er i tvivl om, hvorvidt de skal lade deres døtre vaccinere, har hørt historier om formodede bivirkninger ved vaccinen.

Det viser en undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse har lavet blandt forældre til piger mellem 10 og 13 år.

Sundhedsstyrelsen har lavet en lignende undersøgelse, hvor det viste sig, at 34 procent ad de adspurgte forældre er i tvivl.

- Det er afgørende, at vi får genskabt tilliden til vaccinationsprogrammet. Vi ved, at hpv-vaccinen kan forebygge livmoderhalskræft. Vi ved, at vaccinen er både effektiv og sikker, og at den er lige så sikker som andre vacciner, siger Søren Brostrøm.

Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler hpv-vaccination, og vaccinen tilbydes piger i stort set alle lande i Europa.

Hver år dør knap 100 kvinder af livmoderhalskræft.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.267