JKE Designs paradoks: Derfor faldt omsætningen midt i regnskabssucces
Når JKE Design nu kan juble over, at 3 år med tocifrede millionunderskud er vendt, så kan køkkenproducenten i Jerslev i Vendsyssel samtidig ømme sig over, at omsætningen faldt i 2016.
Læs også: Nyt samarbejde: Køkkenkæde inviterer designvirksomhed inden for
Mens den samlede danske køkkenbranche solgte for 6 procent mere end året før, så stod JKE Designs samlede køkkensalg stille.
- Det skyldes det, der ligger bag vores nye strategi, at vi ikke har været godt nok til stede, hvor væksten er, nemlig i de store byer. Når man ser det opsving, der er i byggeriet, så er det ikke jævnt fordelt i Danmark.
Netop derfor skal JKE Design rykke ind i større byer i år, og har især kig på Aarhus og Odense og en række andre mellemstore byer.
Der er heller ikke sat nål i Aalborg - Danmarks fjerdestørste by. Aalborg er ikke engang med i planen for cirka 30 nye åbninger frem mod 2019.
Der er en JKE Butik i Brønderslev cirka 30 km nord for Aalborg. Og JKE-forhandleren Hvidevarebrugsen i landsbyen Store Ajstrup ved Nibe - cirka 30 km vest for Aalborg.
- De gør et godt stykke arbejde i Store Ajstrup og dækker meget mere end lokalområdet. Lige nu fokuserer vi på de steder, hvor vi er dårligst dækket, og der er Aalborg ikke i fokus, men på længere sigt kan det blive aktuelt med en butik i Aalborg by, siger Claus Nørgaard, adm. direktør hos JKE Design.
Mens køkkensalget omtrent er stået stille, er den samlede omsætning faldet med godt 17 millioner, og hovedforklaringen er, at Ballingslöv-koncernen i 2016 flyttede produktionen af skydedøre under mærket Xlnt fra JKE Design i Jerslev og til Kviks fabrik i Vildbjerg.
Skydedørsproduktionen var ikke rentabel i Jerslev, og det forsøger man at forbedre med en intern flytning i koncernen.
- Jeg vil sige, at det er et volumenspørgsmål. Skydedøre laves specielt til den enkelte kunde efter mål, og det har ikke passet ind i vores produktionsflow. Vi er gode til at fokusere på køkkener og bademiljøer, siger Claus Nørgaard.