23948sdkhjf

Frit marked giver dyrere medicin

Målet var store prisfald, da salget af håndkøbsmedicin blev givet frit. Nu stiger de samlede priser, og ingen går efter de gode tilbud.
Det blev fejret som et historisk opgør med apotekerens monopol, da et politisk flertal i år 2000 gjorde det muligt for supermarkeder, kiosker, tankstationer og andre butikker at sælge udvalgte lægemidler i håndkøb – uden recept. Siden da har hovedpinepiller, hostemidler, næsespray og nikotintyggegummi rumlet rundt i en fri konkurrence, hvor butikkerne selv kan sætte prisen. Men en ny analyse punkterer de politiske forventninger om, at liberaliseringen for alvor ville få priserne til at dykke, skriver Politiken mandag..

I perioden fra 2000 til 2015 er håndkøbslægemidlerne i gennemsnit steget 26 procent i pris, viser analysen, der er udarbejdet af Apotekerforeningen og baseret på tal fra Sundhedsdatastyrelsens lægemiddelprisindeks, skriver Politiken.

- Priserne er ikke faldet drastisk, sådan som man forventede dengang, man gav markedet frit. Priserne følger de almindelige forbrugerpriser. Så hvis man tror, at man har gjort forbrugerne en tjeneste, så fortæller tallene en anden historie, siger analysechef Per Nielsen fra Apotekerforeningen til Politiken.

Foreningen så helst, at håndkøbslægemidler var forbeholdt apotekernes hylder, hvor det er muligt at få en sundhedsfaglig rådgivning. Men det er ikke nogen løsning at give apotekerne monopolet tilbage, mener flere førende sundhedsøkonomer. Løsningen er snarere at sende endnu flere lægemidler ud i den frie konkurrence, mener blandt andre Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi på Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning:

- Man kan altså ikke udløse en prisrevolution med så beskeden en omlægning som den, vi har set her. Oprindelig var målet at bryde apotekerens monopol på en lang række lægemidler. Også dem, der kun kan købes på recept. Men det endte i en lille bitte bøvs af en liberalisering, der ikke rigtig rykker noget, siger han til Politiken.

Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) så gerne en større og mere intens priskonkurrence. Hun sætter sin lid til de nye lovregler, der med virkning fra 1. januar 2018 giver detailhandelens butikker mulighed for at flytte nogle af håndkøbslægemidlerne ud i selve butikken, så de ikke er gemt væk bag kasseapparaterne.

- Konkurrencen kunne være større, men som forbruger er der faktisk penge at spare på håndkøbsmedicin, hvis man ser sig grundigt for. Og derfor vil jeg også opfordre forbrugerne til at være bevidst om priserne på medicin i håndkøb, siger Karen Ellemann i en skriftlig kommentar til Politiken.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094