Kunderne svigter trængte tøjbutikker
Mere end hver fjerde forretning i fare for at gå konkurs
Det lave forbrug betyder, at mere end hver fjerde tøjbutik er i fare for at gå konkurs. Værst står det til i Nordjylland, hvor den gennemsnitlige indtjening nu er på den forkerte side af nul.
- Desværre må vi konstatere, at forbruget af beklædning og fodtøj fortsat er lavt i forhold til den samlede detailhandel. Vi er ganske enkelt begyndt at gå med tøjet længere i stedet for at smide det ud og købe nyt. Derfor har vi endnu ikke set et opsving, siger Morten Steinmetz, der er partner i Deloitte og ekspert i modebranchen.
På trods af det lave forbrug var tøjbutikkernes indtjening en smule højere i 2016 i forhold til 2015.
- Der er uden tvivl blevet luget godt og grundigt ud i butikkerne de seneste år, hvor rigtig mange har måttet kaste håndklædet i ringen og dreje nøglen om. Det gør, at de tilbageværende har kunnet skabe en smule mere forretning og også sætte lidt flere penge i banken, siger Morten Steinmetz.
Truslen om konkurs stiger
Udviklingen går dog så langsomt, at mere end hver fjerde tøjbutik stadig vurderes at være i farezonen for at gå konkurs, fortæller Morten Steinmetz:
Om midtvejsanalysen af modebranchen 2017:
Deloittes midtvejsanalyse af modebranchen 2017 giver et indblik i den danske modebranche, herunder producenter, engrosvirksomheder og detailhandel.
- Andelen af konkurstruede butikker er faktisk steget en smule hen over 2016, så det nu er 28 pct., der er i fare for at lukke. I den anden ende af skalaen vurderes blot 33 pct. af butikkerne til at være meget sunde.
Deloittes midtvejsanalyse af modebranchen 2017 giver et indblik i den danske modebranche, herunder producenter, engrosvirksomheder og detailhandel.
- Resten er en mellemgruppe, hvor man enten har svært ved at tjene penge eller står på et ekstremt skrøbeligt fundament i forhold til den generelle soliditet.
Blodrøde tal
Samtidig er nogle regioner hårdere ramt end andre, pointerer Morten Steinmetz. Region Sjælland klarer sig bedst, mens Region Nordjylland klarer sig dårligst:
- Over en bred kam har både de sjællandske og københavnske modebutikker haft et bedre år end de jyske og fynske. Allerværst står det til i Nordjylland, der kæmper med blodrøde tal. Her er der i øjeblikket et negativt afkast af den investerede kapital på hele 8 pct. Det er alarmerende, at så mange taber penge, siger han.
Ifølge analysen har blot 34 pct. af de danske modebutikker genereret stabile overskud i løbet af de seneste tre år.