23948sdkhjf

Danske juletræer indtager verden

Det er ikke kun i de danske hjem, at juletræer fra landets granplantager lyser stuen op i de kommende juledage.

De danskproducerede juletræer er efterhånden blevet så populære, at Danmark i dag indtager pladsen som Europas førende eksportør, skriver Kristeligt Dagblad.

I løbet af de seneste 20 år er eksporten af træer fordoblet fra lidt over fire millioner træer i 1995 til omkring 9,5 millioner i 2015.

Ifølge direktør hos brancheforeningen Danske Juletræer Claus Jerram Christensen er det i høj grad producenternes store udbud af nordmannsgran, der er afgørende for successen, da træet er kendt for at holde længe på nålene.

- De danske juletræsproducenter er internationalt kendte for at levere træer af en høj kvalitet med en god nålefasthed, som man får med nordmannsgranen, så det er ikke så mærkeligt, at flere og flere lande viser interesse for det danske juletræ. Det næste store eventyr bliver formentlig Østeuropa, der efterhånden er ved at have råd til at aftage vores træer.

Traditionelt har det ellers været lande som Tyskland, Frankrig og Norge, der har været de største aftagere af danske juletræer, men kredsen af kunder bliver ifølge direktøren stadigt bredere.

Alene fra 2014 til 2015 udvidede Danmark eksporten til Portugal, Moldova, Ukraine og Bulgarien, og samlet set bliver de knap 10 millioner træer i år fordelt mellem 40 forskellige lande. Men træerne når også langt ud over Europas grænser fjernt fra grantræets naturlige omgivelser.

Ifølge en analyse fra organisationen Landbrug og Fødevarer sendte de danske juletræsproducenter sidste år træer af sted til blandt andet De Forenede Arabiske Emirater, Singapore og Kina. En lang sejltur, der kræver, at træerne opbevares i afkølede containere. Hos Danske Juletræer er Claus Jerram Christensen glad for at udvide kundegrundlaget med et par velhavernationer med god købekraft, men understreger, at den vigtigste forretning stadig foregår hos vores europæiske naboer:

- Selvom det er sjovt at tænke på, at der er danske juletræer, som når helt til Mellemøsten, er det ikke afsætningen hos de kunder, der batter på bundlinjen. Det er stadig vores tyske nabo, der køber over halvdelen af vores træer.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096