Københavnerne svigter kartoflen
Modstand mod kulhydrater kan spille ind.
Mens der i 2009 var kartoffel på hver tredje danske aftensmadstallerken, gælder det i 2016 kun godt hver fjerde tallerken.
Og kartoffelsvigtet er særligt stort i hovedstaden. Her spiser man 19 procent mindre kartoffel end landsgennemsnittet.
- I København er udbuddet og variationen af mad langt større, end hvis man kommer rundt i yderkanterne af Danmark, siger Lars Aarup, der er analysechef i Coop til DR P4 København.
En generel modstand mod kulhydrater spiller også ind på storbyfolkets fravalg af kartoflen, ligesom maden, vi spiser, er blevet en del af vores image.
Det siger Jon Fuglsang, forsker i fødevareforbrug og lektor ved Professionshøjskolen Metropol til DR P4 København:
- I det øgede madfokus, vi har set, vil forbrugerne gerne spise mere moderne. Og der passer kartoflen ikke rigtig ind.
Ifølge Marie Steenberger, der er ernæringsekspert, kan vi dog fint overleve uden kartoflen som en del af vores kost.
- Så erstatter folk det bare med ekstra kød eller nogle flere grøntsager. Der kan også være nyere ting såsom quinoa, siger hun til DR P4 København.