Flertal af danskerne får ikke fredagsøl på jobbet
Over halvdelen har aldrig prøvet en fredagsøl på arbejdet.
Det viser en undersøgelse foretaget af analysebureauet Wilke for Avisen.dk.
- Det er virkelig ærgerligt, at vi springer det over. Kollegaerne er det vigtigste på en arbejdsplads, og det er ikke nok kun at se hinanden, imens man arbejder. Man skal også ses efter arbejdet, så man kan lære hinanden at kende, siger ekspert i arbejdsglæde Jon Kjær Nielsen til Avisen.dk.
At det kan styrke sammenholdet og arbejdsglæden er Jon Kjær Nielsen ikke i tvivl om. Derfor er fredagsøl noget han anbefaler virksomheder at indføre.
Hos interesseorganisationen Lederne synes man også, at det er virkelig ærgerligt, at så få mødes over en uformel øl inden weekenden. Men her mener man ikke, at man kan klandre cheferne for det.
- For alle dem med børn er fredagen ofte hellig. De vil tidligt hjem, så de kan være sammen med familien. Selvom de også gerne vil være sociale med kollegaerne, så bliver de nødt til at prioritere, siger ledelsesrådgiver Helle Bruun Madsen fra Lederne til Avisen.dk.
Hun ville ønske, at arbejdspladserne blev bedre til at finde andre måder at være sociale på, som passer bedre ind i den travle hverdag, som børnefamilier har.
- Det er vigtigt for samarbejdet, at vi kender hinanden godt. Det kan også gøre, at man bliver bedre til at undgå konflikter. Men måske er det bedre at mødes til bowling om mandagen eller noget andet, der ikke påvirker weekenden, siger Helle Bruun Madsen til Avisen.dk.
De arbejdspladser, der er dårligst til diske op med kolde øl om fredagen, er især dem, hvor der arbejder mange kvinder. 68,7 procent af de adspurgte kvinder svarer, at de aldrig har haft fredagsøl på arbejdet, hvor det kun gælder 57,3 procent af mændene.
Det mener livsglædeseksperten hænger sammen med, at kvinder bare ikke er lige så glade for promillevarerne.
- Dengang der var flere mænd på arbejdsmarkedet, var fredagsøl også mere normalt. Der er lidt mandehørm over fredagsøl. Kvinder har måske en anden måde at hygge sig på, siger Jon Kjær Nielsen til Avisen.dk.