Handelsvirksomheder dropper revisor
Det er især i erhvervs-service og transport og handel, at virksomhederne skipper revisor, viser ny undersøgelse.
Det viser en ny undersøgelse fra Danske Revisorer.
Analysen viser, at virksomheder med en revisorerklæring på årsregnskabet får en væsentlig bedre risikoscore og anses for mindre risikofyldte, end virksomheden uden nogen påtegning fra revisor.
Samlet har 11 pct.. af selskaberne ingen erklæring fra revisor, mens 57 pct. har valgt revision, 10 pct. har valgt udvidet gennemgang, imens de resterende 22 pct. benytter en af revisors andre erklæringstyper – nemlig assistance og rewiev..
Blandt erhvervs-service-virksomheder og handels- og transport-virksomheder er det henholdsvis 23 pct. og 16 pct., der ikke benytter sig af revisor.
Det forklarer vicedirektør i Danske Revisorer, Tom Vile Jensen bl.a. med, at mange erhvervsvirksomheder sjældent har brug ekstern kapital, da de ofte er rådgivningsvirksomheder.
Det er typisk, når man har brug for ekstern kapital, at virksomheder antager revisorer til regnskaber og andre opgaver.
Indenfor transport og handel kan forklaringen på, at der ikke bruges revisor, være, at indtrængningsbarrieren i brancherne er relativt lav. Mange starter en transport-virksomhed eller en handelsvirksomhed for at afvikle den igen efter nogle år.
"Virksomheder uden revisorerklæring er forholdsvis unge af alder, hvilket indikerer, at den stigning der er sket i antallet af selskaber uden erklæring primært sker, fordi nyetablerede selskaber ikke vælger revision – og i mindre grad som følge af at etablerede virksomheder fravælger revisor,” siger Tom Vile Jensen.
Der er også en større andel af yngre selskaber blandt de 19 pct. af selskaberne, som vælger en assistance erklæring.
”Her kan årsagen være, at selskabet fx er så lille, at det ikke behøver en erklæring med sikkerhed. Formentlig skyldes udviklingen også, at assistancen typisk er den erklæring revisorerne anbefaler til nye kunder. Udviklingen viser, at selskaberne efter en årrække skifter til erklæringerne med høj sikkerhed – revision eller udvidet gennemgang,” siger Tom Vile Jensen til Leder Idag.dk
Den relativt nye erklæringstype ’udvidet gennemgang’ bruges af 10 pct. af selskaberne og er kendetegnet ved at blive benyttet af en relativ stor andel af holdingselskaber.