Opbakning til S-forslag om bedre fradrags-muligheder for små virksomheder
Håndværksrådet støtter S-ide om et nyt investeringsvindue for små virksomheder, der skal sætte gang i væksten.
DI og Dansk Erhverv afviser og vil hellere have selskabsskatten sat ned.
Forslaget er fremsat af Socialdemokraternes tidligere vækst- og erhvervsminister Henrik Sass Larsen i forbindelse med partiets sommergruppemøde tirsdag. .
- Danmarks vækst er i slæbesporet. Det ville være skønt, hvis danskere øgede deres privatforbrug, men vi tror ikke på, at de tør gøre det. Vi tror til gengæld meget på, at man kan genskabe forbruget og optimismen gennem en reel vækst skabt af virksomhederne", siger Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, til Børsen.
Partiet foreslår konkret at afsætte en halv milliard kroner årligt i den nye 2025-plan til at give små og mellemstore virksomheder et større fradrag. På den måde kan de trække et større beløb fra i skat ved investeringer, end de kan i dag.
Samtidig er Socialdemokraterne klar til at gøre det lettere for virksomhederne at låne penge. Derfor skal der ifølge det store oppositionsparti afsættes fem milliarder kroner til Vækstfonden, hvor der skal også oprettes en reel kreditvurderingsafdeling
Erhvervspolitisk chef i Håndværksrådet, Frank Korsholm, påpeger overfor Leder I dag.dk, at
det socialdemokratiske forslag flugter fint med Håndværksrådets forslag om at give virksomheder det rådet kalder et ”produktivitetsfradrag”.
Fradraget skal stimulere virksomhederne til at investere i produktivitetsfremme i form af bl.a. maskiner og andet nyt udstyr.
I 2013 og 2014 var der under den S-ledede regering til et særligt investeringsvindue, hvor virksomhederne blev fristet med øgede fradragsmuligheder for maskininvesteringer.
Det blev kun udnyttet i begrænset omfang, men Frank Korsholm frygter ikke, at det samme vil ske denne gang.
”Dengang var konjunkturerne dårligere end nu, og der var ingen efterspørgsel. I dag ser situationen lidt bedre ud, men en del mindre virksomheder har stadig likviditetsproblemer og her kan et øget fradrag for investeringer være en hjælp”, tilføjer han.
Dansk Industri og Dansk Erhverv afviser derimod forslaget fra S. De ønsker ikke, at der skal gøres forskel på fradragsmulighederne alt efter virksomhedsstørrelse. De foretrækker i stedet en nedsættelse af selskabsskatten.
Danske Revisorer er også skeptiske og henviser til det forrige investeringsvindue, der ikke gjorde den store forskel, selvom virksomhederne blev lokket med midlertidigt forbedrede fradragsmuligheder.