23948sdkhjf

Langt til millionerne for Danmarks virksomhedsejere

Omfattende regnskabsgennemgang af 10.000 årsregnskaber viser, at det ikke er let at tjene penge på at drive virksomhed i Danmark.
De ejerledede virksomheder - dvs. virksomheder, der både ejes og ledes af samme person - udgør langt størstedelen af dansk erhvervsliv.

Alligevel har mange af dem rigtig svært ved at tjene penge, skriver Deloitte på baggrund af en gennemgang af mere end 10.000 årsregnskaber.

I gennemsnit kan ejerlederne kun sætte 4 kr. og 90 øre i banken, hver gang de sælger for 100 kr. Et meget lavt tal, påpeger ekspert.

- I de seneste år er det gået en smule fremad med indtjeningen for de ejerledede virksomheder. Alligevel kæmper mange stadig med at få økonomien til at hænge sammen. Med en gennemsnitlig overskudsgrad på blot 4,9 pct. er en stor del af virksomhederne meget, meget skrøbelige, siger partner i Deloitte Thomas Frommelt.

Ud over en lav overskudsgrad har blot 58 pct. af de ejerledede virksomheder har haft overskud hvert eneste år i de seneste tre år. Også det tal burde være højere, mener Thomas Frommelt:

- Ser vi over en årrække, er det overraskende få virksomheder, der kan fremvise stabile overskud. Selvfølgelig skal man korrigere for, at nogle virksomhedsejere hiver mere løn ud til sig selv, end hvad virksomheden kan klare. Omvendt er der også mange ejere, der i kortere eller længere perioder må arbejde gratis. Særligt i opstartsfasen, er der mange, der slet ikke kan hæve løn til sig selv.

Der er dog stor forskel på, hvor effektive de enkelte virksomheder er. Det ses bl.a. på opgørelsen af virksomhedernes personaleomkostninger.

- De bedst indtjenende virksomheder har markant lavere personaleomkostninger end gennemsnittet. Det har de, fordi de hele tiden forsøger at øge produktiviteten, så personalet arbejder mere effektivt. Omvendt er der en stor restgruppe, hvor man nok stiller lidt færre krav til de ansatte og måske accepterer, at tingene kører, som de altid har gjort, siger Thomas Frommelt.

Analysen er udarbejdet af Deloittes afdeling for ejerledede virksomheder og omfatter virksomheder i selskabsform med 5-200 ansatte, op til 500 mio. kr. i omsætning og maksimalt 143 mio. kr. i balancesum. Finansielle virksomheder, fonde, foreninger, andelsselskaber og filialer er ikke omfattet af analysen.

Analysen omfatter 10.132 virksomheder og bygger på de seneste tre års nøgletal og resultater.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078