Bestikkelsessag kan koste Atea dyrt
Sagen kan få konsekvenser for regionernes indkøb.
- Hvis firmaet har bidraget aktivt til på bedragerisk vis at købe sig til nogle fordele, så må vi finde ud af, om vi kan udelukke nogen fra fremtidige udbud. Jeg vil have meget svært ved at arbejde sammen med sådanne firmaer, siger Bent Hansen.
Ifølge lektor i udbudsret på CBS Grith Ølykke er der allerede i dag mulighed for at udelukke virksomheder fra udbud, hvis de er dømt for en strafbar handling, der »rejser tvivl om pågældendes faglige hæderlighed«, som det hedder i udbudsdirektivet.
Men næste år skal et nyt udbudsdirektiv implementeres, og i det går man endnu længere:
- Så får man faktisk pligt til at udelukke firmaer, der er dømt for bestikkelse. Der bliver fremadrettet generelt større mulighed for at udelukke virksomheder for at hindre, at det offentlige handler med upålidelige virksomheder, siger Grith Ølykke.
Politiet har sigtet 13 personer, hvoraf seks er varetægtsfængslet i fire uger.
Ifølge sigtelsen skal nuværende og tidligere medarbejdere i Atea blandt andet have bestukket en person i Region Sjælland.
Ifølge regionens it-direktør, Per Buchwaldt, er Atea hovedleverandør af it-udstyr, og hvert år køber regionen ind hos Atea for cirka 125 mio. kr.
Han vil dog endnu ikke forholde sig til, om sagen kan få konsekvenser for Atea.
Finans har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Atea.