23948sdkhjf

Nyt partnerskab skal bane vej for mindre madspild

Miljøminister Kirsten Brosbøl lancerer nu et partnerskab med landbruget, industrien, detailhandlen, storkøkkener og forbrugerorganisationer for at fjerne barrierer i kampen mod madspild.
Butikker skal have grønt lys til at sælge overskudsmad videre til velgørende formål til en minimal salgspris, så de kun skal betale moms af dette beløb. Det har Skatteministeriet netop meddelt, efter at detailhandlen selv har gjort opmærksom på, at butikkerne hidtil har skullet betalt moms af hele indkøbsprisen, når de donerede mad til velgørenhed. Derfor har det kunnet betale sig at smide maden ud i stedet. I forlængelse af det vil miljøminister Kirsten Brosbøl nu inddrage hele værdikæden fra jord til bord i at få udpeget lignende barrierer, der står i vejen for at nedbringe madspild.

Derfor lancerer hun nu et partnerskab med repræsentanter fra landbruget, industrien, detailhandlen, storkøkkener, forbrugerorganisationer, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner og andre myndigheder. Senere kommer ministeren også med en samlet strategi for forebyggelse af affald, hvor madspild er et centralt tema.

- Selvfølgelig skal det ikke kunne betale sig at smide mad ud i stedet for at give det til velgørenhed, og jeg er glad for, at der nu bliver fundet en vej ud af momsklemmen for butikkerne. Den slags benspænd skal vi have ryddet af vejen, for vi skal have stoppet madspild. Derfor vil jeg i fællesskab med hele værdikæden fra landbruget og supermarkeder til forbrugere nu se på, om vi kan få sat flere initiativer i gang, som mindsker madspild, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Inspirationen til partnerskabet kommer fra Storbritannien, hvor man i de seneste år har sat effektivt ind over for madspild. Blandt andet ved at indgå frivillige aftaler med konkrete reduktionsmål for madspild med ca. 50 af de største aktører på tværs af værdikæden. Derudover har de i Storbritannien involveret forbrugerne gennem informationskampagner, og samlet set har briterne reduceret madspildet i husholdningerne med 18 procent på fire år.

- Hvis vi skal undgå, at god mad havner i skraldespanden, skal vi arbejde sammen. Derfor er jeg rigtig glad for, at der allerede er et stort engagement fra flere sider. Mit håb er, at vi kan få flere aktører til at indgå frivillige aftaler med konkrete mål for, hvor meget de vil reducere madspild. Eller for eksempel sørge for, at når gartnerier brænder inde med et parti broccoli, som er for små til at blive solgt til en fast stykpris i butikkerne, så havner de hos en restaurant i stedet for i skraldespanden. Det skal partnerskabet hjælpe med, siger Kirsten Brosbøl.

Partnerskabet mødtes for første gang i går, og i dag afholder Miljøministeriet en stor konference om mindre madspild i Eigtveds Pakhus i København. Her vil 100 deltagere dele viden og erfaringer om at undgå madspild.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078