Flot dansk vinår kan give gennembrud i detailhandlen
Der er i sjælden grad dansk vin i overskud i år, og det kan øge synligheden i butikkerne, mener førende dansk vinaktør.
Det vurderer Sven Moesgaard, som driver Danmarks største vingård, Skærsøgaard Vin ved Kolding.
- Det afgørende er, at vi nu har en overproduktion, som skal afsættes. Det har vi ikke haft i særlig grad før. Og den er så stor, at jeg tror, det vil smitte af på supermarkeder, siger han.
Kun en brøkdel har fundet vej
Den begrænsede høst af dansk druevin når sædvanligvis kun i ringe grad ud på butikshylderne. Sven Moesgaard anslår, at kun cirka ti procent af grossisternes videresalg hidtil har fundet vej til supermarkeder. Skærsøgaards egne vine har i begrænset omfang været tilgængelig i Coop-butikker.
Det er høstens størrelse, der får Sven Moesgaard til at tro, at den danske 2014-årgang i højere grad bliver synlig for forbrugerne.
- Det har holdt os tilbage, at der var for lidt vin til at give den leveringssikkerhed, der er forventes, og så har prisniveauet været vanskeligt, siger han.
Dansk syreprofil
Danske vine har en omkostningsudfordring, erkender han. Danske rødvine og hvidvine har ikke et forhold mellem pris og kvalitet, der gør dem attraktive rent prismæssigt. Til gengæld mener han, at dessertvine og mousserende vine står stærkt.
- En god champagne løber nemt op i mange penge, og en mousserende vin fra Danmark kan nemt banke en udenlandsk champagne til 400 kroner, mener han.
Siden starten omkring årtusindskiftet, hvor dansk druevin for alvor begyndte, har Sven Moesgaard oplevet, at man er gået fra at blive betragtet som tosser og til at blive taget alvorligt. Han mener, at dansk vin har en særlig smagsprofil, som har givet respekt. I Syditalien, for eksempel, har solen bagt druerne søde, og der må tilsættes noget syre for at finde balancen.
Dermed vinder sydlandske vine typisk på frugtsødme. I Danmark er det omvendt. Klimaet gør, at sukkeret ikke udvikler sig som under sydlige himmelstrøg, og derfor tilsætter man typisk en mængde sukker. Til gengæld har den danske vin en særlig syreprofil, man ikke finder mod syd.
Nordisk og lokalt
Det mener han også, at restaurationslivet skulle åbne øjnene for.
- Når man taler om det nye nordiske køkken, så synes jeg, man fuldstændig kortslutter sit eget koncept, hvis man som ny nordisk restaurant serverer en tysk Riesling til en flynder fra Østersøen, siger Sven Moesgaard.
I det hele taget tror han, at danske vine vil passe godt ind i en strategi, som Coop har lagt for dagen, hvor flere lokale madvarer skal finde plads i lokale butikker.
- Men vores store udfordring bliver leveringssikkerhed. Den er svær, undtaget når vi snakker frugtvine. Et dårligt æbleår får kun indflydelse på prisen og ikke på, om vi overhovedet kan levere æblevine. Sådan er det ikke helt med druerne.