23948sdkhjf

Høje danske afgifter skaber grobund for illegal handel

Illegal handel med fx øl, spiritus og slik er et udbredt fænomen i Danmark. Hver 10. danske husstand har inden for det seneste halve år købt illegalt. Problemet skyldes især Danmarks rekordhøje moms- og afgiftsniveau.
I en ny analyse fra Dansk Erhverv svarer hver 6. dansker, at de har kendskab til steder, der sælger illegalt importeret øl, slik, spiritus mv. Samtidig er det hver 10. danske husstand, der selv har købt illegalt indførte nydelsesmidler inden for det seneste halve år. Omfanget er dermed som minimum på niveau med en tilsvarende undersøgelse fra Dansk Erhverv i 2011.

- Det er bekymrende, at illegal handel med nydelsesmidler er så udbredt herhjemme. Samtidig kan det sagtens tænkes, at omfanget af danskere, der handler illegalt, er langt større, da det på visse varer kan være umuligt at se, at der er tale om illegalt indførte varer – andet end på prisen. SKAT’s mange kontroller af bl.a. illegal handel med slik i 2014 viser, at der er et reelt problem, siger Marie Louise Thorstensen.

Høje danske afgifter skaber grobund for illegal handel
- I Danmark har vi desværre valgt et rekordhøjt moms- og afgiftsniveau, og det får mange danskere til at købe illegalt indførte varer, fordi de simpelthen synes, at de danske varer er for dyre. Idéen med at indføre høje afgifter for at bringe penge i statskassen, eller få danskerne til at købe mindre, synes altså at give bagslag. Staten går tværtimod glip af et enormt provenu, fordi den illegale handel er blevet udbredt,” siger hun.

I Dansk Erhvervs analyse svarer hver 7. dansker desuden, at de synes, at det er i orden at købe illegalt importerede varer, hvor der ikke er betalt danske afgifter og moms, fordi afgifterne er for høje.

- Det mest effektive redskab til at reducere den illegale grænsehandel er at gribe fat om nældens rod og sænke afgiftsniveauet. Det fjerner både incitamentet til at handle illegalt samtidig med, at det styrker de lovlydige danske virksomheders retfærdighedssans og konkurrenceevne, siger Marie Louise Thorstensen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111