23948sdkhjf

Hemmelig beslutning i SKAT kan koste butikker dyrt

SKAT mener, at der siden 2012 skulle være betalt moms af kortgebyrer. Beslutningen er nærmest hemmelig, for Konkurrencestyrelsen og detailhandlen har ikke fået besked, så styrelsen har givet modsat besked på sin hjemmeside.
Skatteministeren har (3/3) givet et svar til Folketingets Skatteudvalg, hvor han oplyser, at SKAT efter en EU-dom om moms på SWIFT-gebyrer anlægger den betragtning, at der skal beregnes moms af betalingskortgebyr, som betales af kunden.

Det gælder alle kortgebyrer, både Dankortbetalinger online og kreditkortgebyrer, i såvel fysisk handel som online. Det skulle faktisk være sket fra 23. januar 2012, hvor juristerne i SKAT omtalte den nye praksis i den Juridiske Vejledning.

Ingen har hørt om eller opdaget den tolkning, og den er ikke ført ud i livet i praksis. Men Skatteministeren fastholder i sit svar, at SKAT nu vil følge op på sagen, så butikkerne skal betale moms af betalingskortgebyrer tilbage fra januar 2012.

SKATs tolkning står i skærende kontrast til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens udlægning, som på deres hjemmeside under Q & A svarer, at der ikke skal beregnes moms af betalingskortgebyrer, da det er en momsfri ydelse, og netbutikkerne kun må opkræve det samme beløb, som de selv pålægges af indløser.

Konkurrencestyrelsen har dog i forbindelse sagen fjernet det svar.

- FDIH vurderer, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens udlægning er den korrekte, og det har siden introduktionen af Dankortet til betalinger på nettet den 10. april 1999 været praksis. Situationen med den nye holdning hos SKAT er uholdbar for såvel den fysiske handel og Nethandlen. Den fysiske handel skal betale moms af gebyr på kreditkort fx MasterCard mfl. mens netbutikkerne skal svare moms af alle kortgebyrer, også Dankort. Der vil være tale om momsbetaling for op mod 50 mio. kr. ifølge Dansk Erhvervs meget forsigtige beregninger. Det er en fuldstændig urimelig situation, som SKAT bringer detailhandlen i. Skulle SKATs udlægning mod forventning holde, så skal der gives en rimelig frist til, at detailhandlen kan omstille sine systemer, så der kan beregnes moms af betalingskortgebyrerne, siger kommunikationschef Henrik Theil, FDIH.

- FDIH vil sammen med Dansk Erhverv vurdere situationen, og vi vil arbejde hårdt for, at den tilbagevirkende opkrævning ikke gennemføres.

FDIH mener

- Den konkrete EU-dom, som SKAT bygger sin vurdering på, vedrører en SWIFT-ydelse, ikke et betalingskortgebyr.

- EU har ikke rejst det momsfrie betalingskortgebyr som et problem, og vi undrer os over, at man bruger dommen som grundlag for at ændre en praksis, der både strider imod KFST’ opfattelse og samtidig bringer netbutikkerne på kollisionskurs med Betalingstjenesteloven, hvor der ikke må opkræves mere end den faktiske udgift – altså gebyret til Nets, der som bekendt er en momsfri finansiel ydelse.

- Ikrafttrædelsestidspunktet er ifølge SKAT deres fortolkning af EU-dommen 23. januar 2012 I Den juridiske Vejledning. Der er ikke udsendt supplerende information, endsige taget kontakt til relevante organisationer – fx FDIH og Dansk Erhverv eller givet information til KFST, der faktisk besvarer spørgsmålet på deres hjemmeside. Derfor er det ikke rimeligt på nogen måder at fremture med, at man vil komme efter virksomheder, der ikke har betalt moms, som det fremgår af ministerens svar

- I øvrigt er hele forløbet omkring informationen i stærk modstrid med SKATS egen målsætning jf SKATs hjemmeside: Vi gør det nemt at betale den rigtige skat til tiden.

- SKAT bør fastholde praksis - og KFSTs udlægning i h t Betalingsmiddelloven skal gælde – altså kun overvæltning af gebyret UDEN momsopkrævning

SKATs vurdering af momsydelsen er blevet bekræftet af Skatterådet i år, hvor Deloitte har været inde i sagen.

- Vi oplever det som absurdt, at FDIH først vinder en sag om nedsættelse af Dankortgebyrer i Konkurrencestyrelsen, så vi styrker konkurrenceevnen, hvorefter vi bliver snigløbet af SKAT, der øger omkostningsbelastningen på et efter vores mening noget tvivlsomt grundlag. Det er en rigtigh ærgerlig sag, og vi opfordrer kraftigt skatteminister Morten Østergaard til at få revurderet den tolkning fra 2012, inden den belaster hele detailhandlen, siger Henrik Theil.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125