Kineserne vil have autentisk luksus
Internettet har vist sig at være den sikreste kanal for autenticitet i Kina – som allerede er verdens største online marked. En trend, danske virksomheder kan udnytte.
Den kinesiske forbruger
KPMG har i en nylig undersøgelse fundet, at 47 pct. af de forbrugere, der shopper for luksus online, mener, at onlinehandel er en garanti for produktets ægthed. Disse forbrugere spenderer desuden i gennemsnit 1.240 kroner per online handel. Konsulentfirmaet regner med, at markedet for online shopping i 2015 vil nå en værdi af 2.930 milliarder dkr. – svarende til 7,5 pct. af al detailhandel. Denne andel vil i fremtiden kun vokse.
Online adgang til Kina
Den eksplosive vækst i antallet af smartphones i Kina, koblet med den høje konkurrence blandt e-commerce portaler, har betydet, at en betydelig del af befolkningen har fået adgang til online handel. Danske firmaer kan dermed relativt nemt få adgang til hele det kinesiske marked.
En kinesisk lovændring fra 2013, som tillader udenlandske hjemmesider at tilbyde betaling med kinesisk kort via en tredjepartsudbyder, har boostet international online handel. Danske firmaer kan i dag sætte en side op målrettet kinesere, og sende produkterne til landet. En anden mulighed er at sætte en online butik op inden for Kinas grænser – og udnytte de eksisterende platforme.
Udfordringer
Kina styrker nu forbrugerrettighederne i forbindelse med online handel yderligere fra den 15.marts. Dette medfører bl.a. ret til at levere produktet tilbage indenfor syv dage. Den høje konkurrence på markedet gør endvidere, at det er svært at skille sig ud fra mængden. Traditionelle detailbutikker betragtes stadig som god marketing, da man her også selv kan garantere service. Men der er mange omkostninger forbundet med at starte en sådan butik op i Kina.
Glen Mikkelsen, Mangaging Director for DI’s kontor i Shanghai, DI-Asia Base, siger, at ”danske firmaer interesseret i Kina - med begrænsede finansielle midler - kan udnytte kinesernes villighed til at handle online. En fokuseret marketingsindsats, på eksempelvis unge i Shanghai, kan medvirke til en betydelig besparing i forbindelse med udbredelsen af kendskabet til brands; især via simple marketingsgimmicks på sociale medier.”