23948sdkhjf

Forsinkelse har ramt sag mod frisør om hvidvask

Krav om fængsel og udvisning til frisør med syrisk baggrund. 28 millioner blev hvidvasket, hævder anklager

Forargelsen over økonomisk kriminalitet var rødglødende efter tv-dokumentaren "Den sorte svane" sidste år.

Men i retssystemet anses sager om hvidvask, skattesvig og andre forbrydelser i den kategori generelt ikke som specielt vigtige.

Det konstaterer chefen i Retten på Frederiksberg.

- Personligt mener jeg, at skadevirkningerne og hensynet til retfærdighedsfølelsen også kan være høj i økonomiske sager, men situationen er altså, at de ikke er genstand for særlig prioritering, siger retspræsident Christian Lundblad.

Han ønsker ikke at kommentere forløbet med en konkret sag, som i hvert fald på papiret hører til blandt de grovere.

Det var i december 2023, at Københavns Politi sendte et anklageskrift til retten om hvidvask af, hvad der i alt svarer til cirka 28 millioner kroner.

Ud over fængsel forlanges også udvisning af den tiltalte mand, der er frisør og syrisk statsborger.

Månederne gik. Retten på Frederiksberg lod sagen ligge, og anklagemyndigheden pressede heller ikke på for at få fastlagt datoer til sagen.

Men først for nylig blev en berammelse besluttet. Fire retsmøder er afsat i maj og juni. Altså kan dommen ventes halvandet år efter tiltalen. Men det er "ikke så ringe endda", lyder det fra retspræsidenten.

Hos Københavns Politi forklarer chefanklager Flemming Petersen, at det var en fejl, at anklageskriftet ikke var markeret som en såkaldt prio-sag.

Og at anklagemyndigheden ikke rykkede retten, skyldes travlhed med andre prioriterede sager og særligt retsmøder i en stor del af 2024.

- Vi kan ikke bestemme, hvordan retten berammer sager. I ganske få tilfælde rækker jeg ud til retterne for at få en hurtigere prioritering, forklarer chefanklageren.

Det gælder for eksempel de såkaldte CaaS-sager. Det står for "crime as a service". Altså tilfælde, hvor blandt andre svenske teenagere hyres til at udføre grov personfarlig kriminalitet.

- Det skyldes, at det er meget alvorlig kriminalitet, at unge er involveret, og at det kan virke forebyggende, hvis der kommer et hurtigt signal om straffen, siger Flemming Petersen.

Økonomiske straffesager har været "en udfordring" for Københavns Politi i 2024 netop på grund af CaaS-sager og andre forhold.

- Når man i perioder mangler ressourcer i forhold til sagerne, så har vi et mantra om, at "liv kommer før gods", forklarer chefanklageren.

I Retten på Frederiksberg siger retspræsidenten, at det ofte er sådan, at sagerne ikke er helt klar, når anklageskriftet modtages af retten.

- Jævnligt har der ikke været kontakt mellem anklagemyndigheden og forsvareren om eventuel tilskæring og om den nødvendige bevisførelse, siger Christian Lundblad.

Sagen mod frisøren indgår i et større kompleks om fiktive fakturaer og det såkaldte hawala-system, som er en særlig form for pengeoverførsel.

Frisøren håndterede ifølge påstanden i anklageskriftet næsten 24 danske millioner kroner samt omkring 660.000 euro i 2021. Han måtte vide, at pengene stammede fra kriminalitet, hævdes det.

Ifølge bogen "Rede Penge" af journalisterne Bo Elkjær og Niels Sandøe samarbejdede frisøren med blandt andre en mand, der kaldes Lille Fætter. Han nægter sig skyldig.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093