23948sdkhjf

Arbejdsgivere skriger på arbejdskraft: Hvorfor overses seniorerne?

Virksomheder skal blive bedre til at ansætte pensionister, siger to faglige konsulenter

Motivation er en stor drivkraft for mange mennesker omkring pensionsalderen, når de vil fortsætte med at arbejde eller igen søger ind på arbejdsmarkedet efter at have været på pension i en periode.

Samtidig stiller mange seniorer med forventninger til arbejdslivet. De ønsker, at arbejdspladsen skal tage hensyn – nogle fordi de ikke kan klare hårdt fysisk arbejde i samme omfang som yngre kolleger, andre fordi de ønsker nedsat arbejdstid for at kunne være sammen med børnebørn eller pleje interesser i fritiden.

Cecilie Arndt Pietraszek er arbejdsmiljøkonsulent i virksomheden TeamArbejdsliv, der arbejder med psykisk arbejdsmiljø i private og offentlige virksomheder, og hun har været med til at lave flere undersøgelser og analyser om ledige seniorer, der ønsker at være på arbejdsmarkedet.

– Vi har talt med ledige seniorer, der har været aktive i forskellige brancher i løbet af deres arbejdsliv, og de fortæller, at de er dybt motiverede for at komme tilbage. Nogle af dem har søgt nyt arbejde i længere tid uden at finde et arbejde, men det har ikke betydet, at de har droppet ønsket om at få et arbejde igen.

– En stor motivation er, at seniorer meget gerne vil bruges. De synes, at de har meget erfaring og en masse kompetencer, som ikke bortfalder, bare fordi de bliver ældre. Hvis de søger arbejde via et formelt jobopslag, kan det være, at de skal opkvalificeres, for eksempel på it-området, men den solide faglige viden vil de gerne bruge. De kan ikke forstå, hvorfor den skal gå tabt, fordi de har nået en vis alder, siger Cecilie Arndt Pietraszek.

Stor motivation

For nogle seniorer handler det om identiteten i at have et job. For nogle handler det også om at kunne opretholde en levestandard ved at tjene penge til at supplere folkepensionen.

– Det er helt klart den faglige motivation og at være en del af et fællesskab, der driver mange seniorer til at have et arbejde. Det er godt at bruge sine kompetencer sammen med andre, siger Cecilie Arndt Pietraszek.

Seniorer giver arbejdspladser mulighed for at oprette nogle stillinger, som ellers ikke ville have været der.

– Virksomhederne skal tage hensyn og sikre fleksibilitet for at skabe plads til seniorer og folk på pension. Det er væsentlige faktorer for at få seniorer til at arbejde. Det at kunne tilpasse arbejdstiden er helt klart et tema. Fleksibilitet er generelt en stor ting på arbejdsmarkedet i dag.

TeamArbejdsliv har undersøgt, hvad der står i virksomheders seniorpolitik, og mange har skrevet i deres seniorpolitik, at der er mulighed for at gå ned i tid, når man kommer op i alderen. Der kan desuden være mulighed for større fleksibilitet for hvert år, man bliver ældre efter for eksempel 60 år.

– Jeg oplever, at det er lidt forskelligt, hvor meget det bliver anvendt i virksomhederne. En ting er en seniorpolitik, men en anden ting er at udbrede det på arbejdspladsen, hvad der står i den seniorpolitik. Det har vi set lidt udfordringer med, om seniorerne kender til de muligheder, der er.

– Jeg mener, at det er en udfordring, at der sidder en stor gruppe mennesker, som gerne vil bruge det, de kan bidrage til samfundet med, men har svært ved at få mulighed for det, blandt andet fordi de nogle steder bliver set på som mindre produktive. Det er ikke det indtryk, vi har, snarere tværtimod er det solid arbejdskraft og erfarne mennesker. Det kan være, at de ikke er lige så hurtige som en på 34 år, men så har de noget andet, siger Cecilie Arndt Pietraszek.

Ældre er stabile

Emilie Damm Klarskov, der er analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, siger, at det er positivt, at flere virksomheder i dag gør mere for at ansætte og fastholde medarbejdere, der har nået pensionsalderen.

– De har erfaring og er stabile. Der kan være jobs, hvor det fysisk er svært at holde til det. Det gælder jo også lige inden pensionsalderen. Der kan være nogle fysiske ting, der kan være svære, men helt generelt er der ikke noget, der peger på, at man er utilfredse med de seniormedarbejdere, der er ansat. De bliver ikke fyret i højere grad end andre.

– Jeg synes, at det er positivt, at man har gjort det mere attraktivt for pensionister at arbejde ved siden af pensionen. Det kan være godt for den enkelte at holde sig i gang og måske gå ned i tid og arbejde nogle timer, så man ikke går fra et arbejdsliv, hvor man har arbejdet på fuld knald, og så pludselig ikke har den del af sit liv mere. Mange har jo også haft glæde af den sociale omgang, en arbejdsplads giver. Og så er der det rent økonomiske, der ligger i at kunne arbejde længere.

Svært at få job

For mange seniorer har det værdi at have noget at stå op til og være en del af et fællesskab, som findes på en arbejdsplads. Hvis man kan være en del af sin gamle arbejdsplads eller komme ud på en ny arbejdsplads, så er det en måde at sikre, at der er noget positivt indhold i hverdagen.

Det er dog ikke altid lige nemt for seniorer at vende tilbage til arbejdsmarkedet.

– Det er ofte svært for folk oppe i alderen at komme i betragtning ved ansættelser. Det er svært for pensionister at komme ind på arbejdsmarkedet. De, der bliver ledige kort før pensionsalderen, har vanskeligt ved at komme i job igen.

– Politikerne ønsker, at vi skal blive længere på arbejdsmarkedet – men samtidig er det svært at få job. Samtidig er der en masse arbejdsgivere, der skriger efter arbejdskraft. Det er et paradoks. Jeg har ikke forklaringen på, hvorfor det er sådan. Man kan også sige, at nogle af dem, der er gået på pension og gerne vil tilbage måske med kortere arbejdstider, skal arbejdsgiverne være åbne overfor. Når de har behov for arbejdskraft, må de også gå lidt på kompromis med, hvilke vilkår de ansætter på, siger Emilie Damm Klarskov.

Artiklen er en del af temaet Seniorer i butikken.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094