Fra stabilt til ekstremt: Æg har aldrig været dyrere
Prisen på æg er kun gået en vej. Stigningerne i USA og i EU har været på 200-300 procent inden for de seneste to-tre år, fortæller Ivan Noes, administrerende direktør i Dava Foods, der er Danmarks største leverandør af æg.
- Prisen har aldrig tidligere været så høj, fastslår direktøren fra Dava Foods i Hadsund.
- Vores indkøb af råvarer er presset. Vi køber dyrere ind. Vi vil gerne servicere vores kunder, men vi skal også have fundet en balance mellem vores indkøb af råvarer og afsætningen til vores kunder. Det bliver vores største opgave i 2025, varsler Ivan Noes.
Læs mere: Overskuddet er sendt i vejret: Pengene bruges på investeringer og robotter
Også Danæg med hovedkontor og pakkeri i Christiansfeld konstaterer, at priserne har været på en rekordstor vandring.
- De stigende internationale priser på æg har i de seneste år været ekstreme og periodisk meget volatile i modsætning til tidligere, hvor specielt de internationale priser i Europa var betydeligt mere stabile. Det stiller store krav til selskabet, som hele tiden skal være i tæt dialog med kunderne for at holde dem orienteret omkring udviklingen, herunder forventede priser for den kommende periode, siger administrerende direktør i Danæg, Anders Raskov Kodahl.
Prisen på æg i Danmark oplyses ikke, men den har været stigende, og prisudviklingen har flere årsager, fortæller de to leverandører samstemmende.
- Udviklingen hænger sammen med, at forbruget er stigende på globalt plan. Flere spiser mindre kød, befolkningstilvæksten er stigende, og så har vi set massive udbrud af fugleinfluenza især i USA, men også i både Asien og i Europa. Udbruddene af fugleinfluenza har ført til aflivning af flere millioner fjerkræ over hele verden, og det sætter sine naturlige spor med en lavere ægproduktion, siger Ivan Noes.
USAs største producent af ferske æg, Cal-Maine Foods, indstillede eksempelvis sin produktionen af æg i foråret 2024, efter at der var fundet fugleinfluenza på en af produktionerne i Texas. Alene hos Cal-Maine Foods blev 1,6 millioner høner og 337.000 slagtekyllinger slået ned efter udbruddet. I USA ligger prisen på et almindeligt buræg nu på tre kroner.
- Prisen har aldrig tidligere været så høj, siger Ivan Noes.
Anders Raskov Kodahl supplerer på den manglende balance i markedet, hvor der også er andre årsager til, at der mangler æg, mens efterspørgslen samtidig stiger.
- Efterspørgslen har været stigende i en lang række lande i bl.a. Europa. Samtidig er udbuddet af æg også påvirket af andre sygdomme end fugleinfluenza. Der er politiske ønsker om at reducere produktionen af æg i bl.a. Holland og mindre produktion i Sydeuropa på grund af omlægning fra buræg til andre produktionstyper af æg, forklarer Anders Raskov Kodahl.
Når der så samtidig er store udfordringer med fugleinfluenza i USA, så falder den samlede amerikanske produktion, og det internationale marked efterspørger derfor i stigende omfang europæiske æg, hvilket får priserne i Europa til at stige, konkluderer direktøren i Danæg.
Læs mere: Rekordår for stor ægproducent
De høje priser slår kun i nogen grad igennem hos forbrugerne, og det er der en god forklaring på.
- Fødevarebranchen har, på tværs af en lang række kategorier så som olivenolie, sukker, kakao, appelsiner oplevet ganske store prisstigninger af en række forskellige årsager. Det betyder højere priser i butikkerne, hvilket får butikkerne til at have øget fokus på disse varer i deres tilbud, da de gerne vil friste og fastholde kunder til netop deres butik, forklarer Anders Raskov Kodahl.
Artiklen er en del af temaet Leverandører.