Vinkøbmænd er hovedpersoner i opsigtsvækkende millionstrid
De er blandt verdens største inden for handel, investering og opbevaring af luksusvin.
På deres topsikrede og toldfrie lager i Vester Hassing finder man noget af verdens mest kostbare og sjældne vin, champagne og whisky.
Derfor vakte det opsigt, da skattemyndighederne sidste år rejste "et betydeligt krav" mod nordjyske Rarewine.
Og krævede, at vinkoncernen stillede med en bankgaranti.
Selv bestrider RareWine kravet og er klar til at tage sagen i Landsskatteretten.
Indtil nu har offentligheden ikke kendt til detaljerne eller omfanget af sagen.
Men i et nyt regnskab løfter de nordjyske vinkøbmænd sløret for, hvor stort et beløb de har på spil.
Skat i kovending
Sagen begyndte i starten af 2023 . Her gennemgik skattemyndighederne flere aspekter af RareWines told- og momsforhold og nåede frem til, at koncernen skyldte et større beløb.
Men så skete der noget.
- Skat har erkendt at have taget fejl i flere af deres krav. Vi er ikke i tvivl om, at vi har en stærk sag, hvilket er bestyrket af, at Skat siden sidste år har måtte frafalde flere af deres krav, skriver Mads Jensen, direktør i RareWine, i en mail til Nordjyske.
Det betyder dog ikke, at stridsøksen er begravet.
Tilbage står fortsat et åbent krav.
Et krav, som RareWine har anfægtet og appelleret til Landsskatteretten.
Taber vinkoncernen sagen her, kan det koste dem et betydeligt tocifret millionbeløb.
Helt præcist vurderes "nettoeffekten for RareWine Group" at være i størrelsesordenen 55–81 mio. kr. efter skat, hvis vinkoncernen taber sagen til Skat.
Det fremgår af det nyeste regnskab for moderselskabet RWH ApS, der netop er offentliggjort.
Hos RareWine understreger direktør Mads Jensen, at det ikke vil påvirke RareWines likviditet, hvis de - mod forventning - skulle tabe.
Rarewine har nemlig allerede lavet "en større kontant indbetaling" til Skattestyrelsen. Præcis hvor stor, vil Mads Jensen ikke oplyse.
- Men den dækker til fulde den oplyste nettoeffekt på 55-81 millioner kroner. Det er en betaling, som en virksomhed af vores størrelse kan absorbere uden problemer, og med en forventning om at vi får vores penge retur med renter, skriver Mads Jensen i en mail til Nordjyske.
Hjælp fra specialister
Mads Jensen vil ikke gå i detaljer med striden.
Han vil dog gerne fortælle, at de to parter "har en uenighed om interne procedurer vedr. et momstilsvar".
Momstilsvar er kort fortalt forskellen mellem en virksomheds salgsmoms - den udgående moms- og købsmoms - den indgående moms. Den skal alle momspligtige virksomheder opgøre.
- Skat har ændret holdning i forhold til deres oprindeligt afgivne tilsagn. Det er vi naturligvis dybt uenige i, og derfor går vi nu rettens vej med sindsro, skriver Mads Jensen i en mail.
Hvad er det, der gør, at I er overbeviste om, at I får pengene retur og vinder i retten?
- Vi har løbende rådført os med mere end en håndfuld førende specialister og jurister på området, som alle uafhængig af hinanden giver os et uforbeholdent medhold.
Benspænd for indtjening
I flere år var der ikke noget, der så ud til at kunne slå RareWine og koncernens voldsomme vækst ud af kurs.
År efter år slog vinkoncernen rekord på både top- og bundlinjen, og omsætningen var i regnskabsåret 2021/22 snublende tæt på milliarden.
Selv pressede forsyningskæder og andre omvæltninger i perioden efter corona kunne ikke slå indtjeningen hos vinkøbmændene ud af kurs.
Men så kom 2022. Inflation, skyhøje renter og tilbageholdne forbrugere ramte både vinmarkedet og salget af luksusprodukter globalt.
Efter flere års markant fremgang faldt Rare Wines omsætning i forrige regnskabsår pludselig med mere end 100 mio. kr.
Den økonomiske opbremsning forsatte ind i det skæve regnskabsår 2023/24, der sluttede med udgangen af juni i år.
Overskuddet blev halveret og endte på knap 11 mio. kr. efter skat. Men trods opbremsningen i markedet, lykkedes det vinkøbmændene at hæve omsætningen med fem procent, så den landede på 873 mio. kr.
I en pressemeddelelse siger direktør Mads Jensen, at han "er stolt over", at Rare Wine har formået at omstille sig og præstere sorte tal i "den økonomisk mest udfordrende periode siden finanskrisen."
Det var ikke kun markedssituationen, der spændte ben for indtjeningen. Det gjorde striden med skattemyndighederne også.
- Finansieringsomkostningerne, og dermed årets resultat, er negativt påvirket af omkostninger til deponeringer hos den danske Told- og Skattestyrelse. Koncernen forventer at få disse omkostninger refunderet, når sagen afsluttes, lyder det i ledelsesberetningen for moderselskabet RWH ApS.
Ejer i Schweiz
RareWine er både en handels- og investeringsvirksomhed. Udover at handle med dyre vine og spiritus tjener virksomheden penge på at opbevare kundernes flasker på sit toldfrie lager i Vester Hassing.
RareWine blev stiftet i 2006 af Rasmus Nielsen og Anders Børsen. Sidstnævnte er ikke længere end del af koncernen, der i dag tæller flere søsterselskaber.
Rasmus Nielsen er i dag bosat i Schweiz og er fortsat majoritetsejer i vinkoncernen, der har en egenkapital på 132 mio. kr.
Millionstriden mellem RareWine og skattestyrelsen er endnu ikke berammet i Landskatteretten.
RareWine
- RareWine-koncernen er samlet under holdingselskabet Rwh ApS, der har en række datterselskaber. Herunder:
- Selskabet RareWine Invest ApS - rådgiver og tilbyder investorer at skræddersy en portefølje af vin, whisky og champagne, der kan give en gevinst, når det sælges igen.
- RareWine Trading ApS-handelsselskab der køber og sælger vin i luksusklassen.
- Nordic Freeport ApS - driver det toldfri og topsikrede lager i Vester Hassing, hvor kunderne kan vælge at få deres portefølje af flasker opbevaret, mens de venter på at stige i værdi.
- I 2021 overlod stifter Rasmus Nielsen direktørposten i RareWine til Mads Jensen.
- Rasmus Nielsen er i dag forsat majoritetsejer.
Artiklen er en del af temaet Detail.